Re:Colour – En helt ny färgkollektion

Med respekt för det förflutna och ambitioner för framtiden presenterar vi en helt ny färgkollektion, framtagen i samarbete med Skandinaviens ledande expert på färger och arkitektur. Färgerna gör det lättare att värna om platsidentiteter och korrekt färganvändning i tätorter.

Få tillbaka färgerna i arkitekturen

Den nya kollektionen av Steni Colour består av totalt 80 färger. 60 av dem utgör basfärgerna, men i färgkartan hittar du även 10 accentfärger och 10 i gråskala. Dessutom får du Steni Colour-skivorna med olika glansgrader. Så här är det absolut möjligt att leka med färger.

Prova Steni Colour kulörväljaren - ett digitalt verktyg där du kan testa färger för att hitta den perfekta sammansättningen för ditt projekt. 

Den nya färgkartan betonar kulturhistorien och bygger på kombinationer från barock till modernism. Baserat på historiska färger i urbana områden presenterar vi här ett urval av färger och nyanser utvalda för att inspirera till kreativa uttryck. Färgerna är inte trendiga, eller gjorda för att hänga med i modet. Dessa färger är tidlösa, ärliga och fulla av mening.

Gå till färggalleriet för att se alla färgerna.

Kine Angelo, docent vid NTNU , Institutionen för arkitektur och teknik, har arbetat med färger i över 12 år. Hon har varit en del av teamet för utvecklingen av den nya färgkollektionen:

– Ett vanligt problem med produkter på marknaden idag är att de färger som finns ofta är för starka eller för svaga. Jag jobbar ofta med att skala bort dessa, men i det här projektet har det varit bra att arbeta fram en ny färgkarta utifrån verkliga behov. Det är väldigt trevligt att kunna publicera en färgkarta där jag kan säga "här finns säkra val".

Stenis kommunikationschef Jan Terje Nielsen är också nöjd med den nya färgkartan som får fina lovord från branschen:

– Vi har haft ett fantastiskt samarbete med NTNU och Kine Angelo i utvecklingen av kollektionen. Vårt mål har varit att ta fram färger som är applicerbara utifrån arkitekternas behov och lokala färgguider i Skandinavien, men även internationellt. Den feedback vi har fått från arkitekter som har sett kollektionen har varit överväldigande positiv, så det råder ingen tvekan om att Kine och NTNU vet vad de gör.

Vi har haft ett samtal med Kine Angelo om färger i arkitektur och satt ihop en videokurs i fem avsnitt. Här kan du se alla avsnitt samlade:

 

 

Vi påverkas av färgerna omkring oss

Ända sedan begynnelsen har färger hjälpt oss med orientering och förståelse för vår omgivning. Blir det för mycket blir vi överstimulerade, men vi kan också bli understimulerade om det är för lite variation i färgerna omkring oss.

– Nuförtiden tenderar vi att vara mer i städer, eller mer urbana områden, så färger i arkitektur måste ibland ersätta det vi får från naturen. Sedan måste vi tänka att den variation vi får i naturen ska vi också ha i de byggnader vi omger oss med, säger färgexperten Kine Angelo.

Nuförtiden tenderar vi att vara mer i städer, eller mer urbana områden, så färger i arkitektur måste ibland ersätta det vi får från naturen. Sedan måste vi tänka att den variation vi får i naturen ska vi också ha i de byggnader vi omger oss med.​ Kine Angelo, docent NTNU, Institutionen för arkitektur och teknik​

Kine Angelo

 

Särskilt i tätorter kan för många byggnader placeras i gråskalan, vilket inte är helt lyckat. Det är ingen slump att grått ofta förknippas med negativa känslor för att beskriva natur, väder och sinne, som "grå och trist", och "enformig". Vi behöver helt enkelt färger för att få glädje och energi.

Fysiologiskt finns det också en lagstiftning, till exempel universell utformning, som säger att vi ska ha kontraster och ljus. Om riktlinjerna inte följs försämras förmågan att se och orientera sig väl. Dessutom ”luras” hjärnan tro att vi har lite ljus, även om det är mitt på dagen, och vi mår sämre både fysiskt och psykiskt.

 

 

Utvecklad för platsidentiteter och korrekt färganvändning i tätorter

Färg är nära kopplat till platsidentitet genom historia och material, vilket i sin tur skapar en atmosfär. Till exempel kan du känna igen Rom genom varma, rödaktiga nyanser och Paris med sin delikata, monotona palett. I Norge har man traditionellt haft tillgång till andra material och gärna starkare färger.

Förr fick vi pigmenten från marken, mineralerna och naturen genom de material som fanns tillgängliga. Medan dagens teknik tillåter oss att producera ett oändligt antal nyanser och färger.

– Nu när vi inte är lika begränsade kan det vara bra att ha lite spelregler. Vi bör spela på de befintliga färgerna för att bevara identiteten från plats till plats. Försök att vara en god granne när du väljer färg, säger Kine Angelo.

Är du osäker på hur du bäst kombinerar de olika färgerna? Ta en titt på Kine Angelos vägledning för att sätta färg på fasaden.

 

Ömsesidigt lärande

Utvecklingen av färgkartan har skett genom ett nära och gott samarbete mellan Kine Angelo och Steni, den ultimata kombinationen av färglära och teknisk expertis inom fasadskivor. En rolig och lärorik process, tycker Kine Angelo:

– Det har varit mycket humor, men också mycket öppenhet i förhållande till att vi kan olika saker, vi är duktiga inom var och en av våra små kompetensområden, sedan går vi ihop och skapar något tillsammans.

Jan Terje Nielsen och Kine Angelo har jobbat bra tillsammans med den nya färgkartan.

Genom det goda samarbetet har man säkerställt att den nya kollektionen med Steni Colour möter Stenis orubbliga krav på kvalitet och hållbarhet, samtidigt som man kommit fram till en uppsättning bra färger för att förhöja arkitektur och omgivning.

– Jag har upplevt att Steni är väldigt öppna, och att de har lyssnat på min erfarenhet och expertis. Jag har också fått lärande tillbaka genom en inblick i produktionen, där man förstår vilka begränsningar den sätter och hänsyn som måste tas, förklarar Angelo.

Det har varit mycket humor, men också mycket öppenhet i förhållande till att vi kan olika saker, vi är duktiga inom var och en av våra små kompetensområden, sedan går vi ihop och skapar något tillsammans.​ Kine Angelo, Førsteamanuensis NTNU​

FAKTA

Kvalitet och kreativitet

För att uppnå den optimala kombinationen av färgval och kvalitet på fasadskivorna så har dessa element beaktats vid framtagandet av den nya färgkartan:

  • Vilka pigment har vi tillgängliga?
  • Vilka glansgrader har vi? Det kan påverka färgen mycket.
  • Blekning: Den måste tåla att stå länge.
  • Hållbarhet: Det måste vara en hållbar produkt.
  • Andra byggnadselement, såsom beslag.
  • Bör passa in i annan arkitektur, i både traditionella och moderna färger.