Ett stort antal fasadlösningar och hörnelement

Hörnelement
Steni tillhandahåller det inga andra gör – ett mycket brett utbud av fasadskivor i olika format och olika hörnlösningar.

Formgjutna L-element och U-element

Vi utvecklar lösningar tillsammans med våra kunder och kan leverera alla produkter som formgjutna L- och U-element i flera olika vinklar. Välvda lösningar och hörnelement kan ge spännande effekter med sömlösa övergångar som gör byggnaden estetiskt tilltalande.

Vi har ett nära samarbete med kunden under projektet så att vi tillsammans kan hitta de bästa lösningarna.

Lek med vinklar som fasadelement

Norska Tv-kanalen TVNorge har sina lokaler i en modern och attraktiv byggnad där arkitekten och Steni har lekt med vinklar och pelare med skarpa kanter.

Lokalerna ligger i ett gammalt industriområde i Oslo, Nydalen, som de senaste decennierna har förvandlats till en modern stadsdel. Allt fler företag etablerar sig här och antalet arbetstillfällen har mångdubblats sedan ståltillverkaren Spikerverket var den dominerande verksamheten.

– Tanken med TVNorge-huset var att det skulle bli spektakulärt och uppdraget var att hitta lösningar som kunde konkurrera med byggnaderna i attraktiva stadsdelar som Aker Brygge. Det gällde att halvera byggnadskostnaderna och bibehålla hyresintäkterna, säger arkitekt Ragnvald Halset, vd för Nydalen arkitektkontor (NYARK).

Hörnelement i olika vinklar

Hörnlösningar med olika vinklar och pelare med skarpa kanter får byggnaden att se spektakulär ut. Tillsammans med Steni utvecklade vi en unik hörnlösning för TVNorge-huset. Vi hade många varianter av hörn, från 90 grader ner till 30 graders vinkel. Arkitekten kunde under processens gång låta kreativiteten och fantasin flöda.

Inga andra fasadlösningar skapar sådana möjligheter.​ RAGNVALD HALSET, ARKITEKT PÅ NYARK ​

 

Ofta använt

Han har ansvarat för utformningen av många av de moderna fasader som pryder Nydalen. Och det är varken första eller sista gången han använder Steniskivor som fasadelement.

– Jag har använt dem, ofta i kombination med andra material, i nästan alla byggnader, säger han och framhåller TVNorges grannbyggnad, där elbolaget Statnett håller till. Vita och svarta fält skapar stora variationer.

– Där använde jag vita skivor med olika glansgrad intill varandra. Det gav ett fantastiskt spel, säger arkitekten.

FAKTA

  • TVNorge-byggnaden ligger i Nydalen i Oslo
  • Arkitekt: Arkitekt: Ragnvald Halset, NYARK/Kosbergs Arkitektkontor
  • Färdig 2010
  • Byggherre: Avantor
  • Entreprenör: Vedal

Arkitektens fotavtryck

– Steni garanterar 40 års funktionsgaranti och mer än 60 års livslängd. Det är helt oslagbart, säger Halset. Samarbetet med Steni fungerade mycket bra när de tillsammans vidareutvecklade produkten och han tycker att det kompositmaterial som används i dag har en hög glanskvalitet som påminner om glas. Med fasadskivorna kan arkitekten leka, inte bara med vinklar utan även med färger, färgkombinationer och glans och sätta sin egen prägel på byggnaden.

– Du kan få en yta med bilder, mönster eller former som du själv har valt, säger han och tillägger att med Steni är man garanterad en helt underhållsfri fasad i ett material som är baserat på norsk sten, säger Halset.

De är lokalproducerade och innehåller inga miljöfarliga ämnen. Skivorna är helt suveräna!​ RAGNVALD HALSET, ARKITEKT PÅ NYARK​

 

Unika lösningar med L- och U-element

Tillsammans med kunderna utvecklar Steni anpassade lösningar med formgjutna L-element och U-element i ett antal olika vinklar för alla produkter och ytor. Välvda lösningar och hörnelement kan ge spännande effekter med sömlösa övergångar som gör byggnaden estetiskt tilltalande.