Fasadlyft på Holmenkollens solsida

Instruktionerna från projektledare Karl Erik Rønstad var tydliga och detaljerade. Det var endast Stenis fasadskivor som uppfyllde specifikationerna när Himstadplassens bostadsrättsförening skulle få sig en ansiktslyftning.

Vid foten av Holmenkollenåsen i Oslo ligger åtta terrasshus. När styrelsen i Himstadplassens bostadsrättsförening beslöt sig för att renovera fasaden och byta ut alla fönster, anlitades ingenjörskonsultfirman Sohlberg og Toftenes för att leda projektet.

Rune Gruer från entreprenörsfirman Palmgren AS (till vänster) och Karl Erik Rønstad, Projekt- och byggchef på ingenjörsfirman Sohlberg og Toftenes AS.

På alla åtta husens kortsidor sitter stålpaneler från 1980-talet, och de är ganska slitna.​ Karl Erik Rønstad, Projekt- och Byggchef hos ingenjörsfirman Sohlberg og Toftenes AS​

Stort färgspektrum
När terrasshusen på Holmenkollens solsida är färdigrenoverade kommer de profilerade röda stålpanelerna ha bytts ut mot 4 000 kvadratmeter blanka vita, ljusgrå och mörkgrå skivor, noga anpassade efter byggnaderna och omgivningen av en färgkonsult.

– Det breda färgspektrumet och möjligheten att välja olika skivstorlekar är några av de största fördelarna med Stenis fasadskivor, säger Rønstad.

De resterande 3 000 kvadratmeterna av fasaderna ska, precis som tidigare, kläs med träpanel.

Tydliga riktlinjer
När Rune Gruer från entreprenörsfirman Palmgren AS började leta efter produkter som uppfyllde Rønstads krav på underhållsfrihet, kostnader och färgspektrum bestämde han sig snabbt för Stenis fasadskivor. 

– Beskedet var att det var Stenis produkter eller motsvarande som skulle användas. Men här i landet är det inte lätt att hitta någon annan produkt som uppfyller Rønstads specifikationer, säger Gruer.

Underhållsfria fasadskivor
Projekt- och byggchef Rønstad har stor erfarenhet av att använda Stenis fasadskivor. Han berättar att man valde Stenis produkter när han projektledde renoveringen av en bostadsrättsförening i Årvoll 2002.

– Jag går ofta förbi de husen och kan själv konstatera att fasaderna fortfarande ser splitternya ut, säger han och tillägger att det först och främst var den underhållsfria kvaliteten som gjorde att han ville se Stenis fasadskivor även på Himstadplassens bostadsrättshus.

Himstadplassens bostsadsrättsförenings terasslägenheter ligger på Holmenkollens solsida.

De röda stålpanelerna från 1980-talet ska ersättas av moderna vita och grå fasadskivor från Steni.

 Väljer kvalitet
Även livstidskostnaden var viktig. Att produkten håller sig lika fin år efter år är i sig ekonomiskt. Komplicerade terrängförhållanden bidrar också till stora utgifter om man måste underhålla fasaden.

 – Om vi till exempel skulle ha klätt alla sidor med träpanel skulle det medföra kostnader för målning med jämna mellanrum. Bara kostnaderna för ställningar skulle uppgå till 150.000 kronor per hus, berättar Gruer.

Alternativen stål och tegel blir totalt sett mer kostsamma över tid. Gruer menar därför att Stenis fasadskivor är den bästa lösningen.