Regler för färgsättning av fasader och exteriörer

Fasadfärger är nära kopplade till platsidentitet och bidrar till att påverka omgivningen och människorna runt omkring. Här får du färgexpertens råd för färgsättning av fasaden.

Med Steni fasadskivor har du oändliga möjligheter när det kommer till fasaduttryck, inklusive naturliga ytor på Steni Nature och print på Steni Vision.

Om du går för våra färgade fasadskivor Steni Colour har du en färgkarta bestående av 80 färger. 60 av dessa är basfärger, tio accentfärger och tio i gråskala. Dessutom kan du välja mellan olika glansgrader.

Prova Steni Colour kulörväljaren - ett digitalt verktyg där du kan testa färger för att hitta den perfekta sammansättningen för ditt projekt. 

Självklart går det också bra att kombinera flera färger och för att du lättare ska hitta bra och funktionella kombinationer har färgexperten Kine Angelo satt upp några tumregler för val av fasadfärger.

Lär känna Kine Angelo bättre och utvecklingen av Stenis färgkarta.

Kine Angelo, docent vid NTNU , Institutionen för arkitektur och teknik.

Definiera färger

När du börjar hitta bra färgkombinationer är det viktigt att definiera vad som är huvudfärg, accentfärg och kontrastfärg. I vårt färggalleri hittar du en översikt över alla färger.

Huvudfärg
Den färg som finns på de största väggytorna i fasaden, och som sätter förutsättningar för övriga kulörer. Huvudfärgen får endast väljas från basfärgerna i färgkartan.

Accentfärger
Färgerna hittar du på mindre väggytor, byggnadsvolym och fasadelement i fasaden. Accentfärgerna ska framhäva huvudfärgtonen på ett harmoniskt sätt. Du kan använda två accentfärger, accent 1 används på mindre väggytor eller större byggnadselement, medan accent 2 kan användas på små väggytor och mindre byggnadselement.

Kontrastfärg
Den kontrastfärgen är färgen som pressar harmonin i fasaden något ur balans. Liksom accentfärgerna ska den kontrasterande färgen framhäva huvudfärgen, men med hjälp av kontrast. Kontrastfärger används på byggnadsdetaljer som dörrar, portar, karmar, fönsterband, dekorativa element, smygar, nischer, projektioner etc. Kontrastfärgen kan vara från grundfärgerna eller accentfärgerna i färgkartan.

Kontrastfärgen är oftast den färg som skapar mest kontrast till de andra färgerna i fasaden, oavsett om det är färgstyrka eller ljushet. Det är färgen som man vill ska uppmärksammas, som aktiverar de andra färgerna och som skapar variation och spänning i fasaden.

Exempel på färgkombinationer: SN9540, SN9520, SN9503, SN9510

 

Vill du lära dig mer om färger i arkitekturen? Anmäl dig till en färgkurs! Genom fem videolektioner delar färgexperten Kine Angelo med sig av sin kunskap.

 

Tumregler

Kulturhistoriska kombinationer
Eftersom den nya färgkartan framhäver en kulturhistorisk färgkaraktär är färgpaletterna baserade på kulturhistoriska kombinationer (från barock till modernism) och i färger från färgkartan.

Materialitet
Utifrån materialiteten i Stenis fasadskivor läggs störst vikt vid den murade arkitekturen som källa, då murare och målare till stor del använde färglära som utgångspunkt för färgsättning av fasader.

Kontrastfärg på byggnadselement
Byggnadselement som dörrar och portar placeras i en kontrasterande färg. Detta är inte direkt relevant för Steni och de abstrakta färgkombinationer du skapar, men om du vill specificera "tumreglerna", det är viktigt att ha dem med sig.

Viktning
Andra tumregler inkluderar viktning - den tyngsta färgen i botten och den ljusaste färgen uppåt, principer för varma och kalla färger osv. 

Färgkombinationer
Kombinationerna kan blandas om något; byta ut accentfärgerna, vilken detalj som är kontrast eller accent, och vilken som är huvudfärgen och huvudaccenten. Här har jag generellt tänkt  på proportioner/kvantitetsförhållande. Jag har också understrukit vikten av variation i förslagen.

 

Exempel på färgkombinationer: SN9531, SN8661, SN9528, SN9303

 

 

Viktigt förtydligande när du upplever färg

Kom ihåg att alla färger ser annorlunda ut på en fasad än de gör på en skärm eller små färgprover; färger kommer att uppfattas som ljusare och mer färgstarka, och färger i norrsken tenderar mot blått.

Har du hittat färger du vill testa kan du beställa prover här.

FAKTA

Kombination av färger

  • Huvudfärg = huvudfärg fasadvägg
  • Accent 1 = mindre väggytor/ större byggnadselement
  • Accent 2 = små väggytor/ mindre byggnadselement
  • Kontrast = byggnadsdetaljer; dörr, port, inramning, fönsterband, dekorelement, smyg, nischer, utsprång etc.