Ter Stege Tunnel, Olst

I den holländska byn Olst invigdes officiellt en cykel- och gångtunnel den 31 mars. Tunneln är inte bara en tillgång för trafiksäkerheten, utan du kan också beundra det färgstarka konstverket "The Time Machine" tryckt på Steni Vision Custom.

Glädje

Marina Nijdeken heter konstnären bakom verket. Hon involverade många invånare i sitt skapande. Dussintals invånare i Olst porträtterades och grundskoleelever hjälpte till att färglägga bakgrunderna.

Nijdeken: 'Jag blev inspirerad av vanliga människor och deras egna speciella berättelser. Alla som varit med och bidragit inspirerade mig. Genom det förflutnas melankoli, nutidens hastighet och okunnighet om vad som komma skall. Men framför allt på grund av glädjen, färgen och det roliga.'

Jag blev inspirerad av vanliga människor och deras egna speciella berättelser. Alla som varit med och bidragit inspirerade mig.​ Marina Nijdeken​

Förverkligande

Olst kommun gav M2uur bv i uppdrag att tillverka och installera en konstlösning som klarade vandalism. M2uur bv förverkligade den tekniska planneringen för produktionen på 13 sammanhängande skivor. Filerna trycktes på Steni Vision, glasfiberarmerade stenkompositskivor försedda med ett UV-beständigt ytskickt. Skivorna är limmade på aluminiumprofiler av M2uur.

Freekje Vervoord M2uur: “Det är fantastiskt att vi kan visa konst i offentliga utrymmen på detta sätt. Dessutom ökar arbetet känslan av social trygghet. De tåliga Steni-skivorna har 60 års funktionsgaranti och är därför utmärkta för sådana applikationer. I Skandinavien förses hela fasader med konst på detta sätt. I Nederländerna är vi mer blygsamma. För mig kunde allt vara lite mer sprudlande och vågat!”

Det är fantastiskt att vi kan visa konst i offentliga utrymmen på detta sätt. Dessutom ökar arbetet känslan av social trygghet.​ Freekje Vervoord, M2uur​

Salute

"The Time Machine" förvandlar en generisk tunnel till en unik plats. Det sprudlande, färgstarka verket är en hälsning till invånarna och till byn Olst. De ger ett glatt firande.

Photos by Gerhard Aberson

FAKTA

Om projektet

Kund: ProRail, Municipality of Olst-Wijhe
Designer: Marina Nijdeken
Plats: Tunnel walls
Entreprenör: M2uur bv
Material: Steni Vision
Dimension: 40 x 1.2 meter