Unik tunnelkonst med Steni Vision

Hur förvandlar man en hundra meter lång cykeltunnel till en konstupplevelse? I den nederländska staden Leiden har man lyckats med den bedriften – med hjälp av fotoprintade Steni Vision fasadskivor.

– Vi är stolta över att få vara med i ett sådant här spännande projekt. Fasadskivan Steni Vision lämpar sig utmärkt för avancerat fototryck och håller sig lika fin år efter år. Den nya tunneln har blivit en attraktion för cyklister, säger Jan Terje Nielsen, Chief Communication och Brand Officer på Steni.

När motorvägen A4 i den nederländska staden Leiden breddades för några år sedan byggdes en 100 meter lång cykeltunnel under vägen. I fjol fick arkitekterna Ernst van Rijn och Stephan Nierop från arkitektbyrån wUrck ett spännande uppdrag: att göra tunneln till en visuell upplevelse för alla som cyklar där. 

Se videon och det enorma panoramafotografi som pryder väggen i den långa cykeltunneln.

Fotopanorama

– För att ge den långa tunneln ett enhetligt intryck valde i att skapa ett enormt panoramafotografi. VI ville få in det typiska nederländska landskapet in i tunneln. Blå himmel över gröna ängar, diken, kor, hus och kyrktorn. Vi ville skapa en känsla av att man cyklar genom ett landskap, berättar Stephan Nierop.

Stora ljuskupoler i taket förstärker det visuella uttrycket och gör samtidigt tunneln tryggare för de som färdas där.

Tunneln har smyckats med ett konstverk i form av ett enormt panoramafoto som printats på Steni Vision-skivor.

En teknisk utmaning för fotografen

Frågan var bara hur det skulle gå till att fotografera en så enormt lång panoramabild, och dessutom med hög upplösning? Fotografen Tjeerd Vonk fick uppdraget.

– Jag började med att fota en mängd testbilder av landskapet på olika platser i området. När det slutliga motivet valts gällde det att invänta de rätta väderförhållandena. För att undvika diset som ligger över marken på sommaren tog jag bilderna tidigt på morgonen. Under en lång period ställde jag väckarklockan på fem, berättar Tjeerd Vonk.

Det vackra landskapet fångades på bild för att sedan pryda ena väggen i cykeltunneln.

Fototryck på stenkompositskivor

Det slutliga panoramafotot består av 50 bilder som alla togs vid samma tillfälle. Bilderna printades på Steni-skivor av stenkomposit som sedan monterades intill varandra i tunneln.

I januari i år blev konstverket färdigt och tunneln öppnades på nytt. Slutresultatet mottogs med stor entusiasm av de boende i området och de som använder tunneln!

Huvudentrepenör för projektet var vår pålitliga partner M2uur, som har ansvarat för design, utveckling av produktionsfiler och installation.

Steni Vision-skivor med fototryck monterades längs hela vägen i den långa tunneln.