Arctic Salmon Centre – Ett landmärke vid havet

Byggnaden reser sig från klipporna längst ut mot havet i Skutvik i norra Norge. Fasadskivorna Steni Vision ger Arctic Salmon Centre ett helt unikt uttryck som verkligen är iögonenfallande.

Unik byggnad med wow-faktor

– Det har varit otroligt spännande att jobba med en så speciell byggnad på en så speciell plats. Det här är en "one-off"-byggnad och resultatet har fått mina kollegor att utbrista "wow", säger Peter W. Söderman, arkitekt på Norconsult AS.

– Vi valde Vision-skivor från Steni eftersom det gick att trycka mönster på dem – vi kunde skapa ett spännande och lite subtilt mönster på en stor yta. Byggherren ville ha en uttrycksfull byggnad som gav en vink om vilken verksamhet som bedrivs där – det är ju ett visningscenter för fiskeindustrin.

 

 

Fasadskivor som tål besvärliga väderlekar

Mönstret på fasadskivorna skapar en illusion av laxskinn, samtidigt som de olika nyanserna bidrar till att tona ner byggnadens höjd och får den att smälta in i landskapet.

Söderman tillägger att garantitiden på 60 år också hade stor betydelse för materialvalet.

– Det råder ofta hårt väder på platsen med mycket vågstänk, vind och snö, samtidigt som byggnaden ligger ganska svårtillgängligt. Därför var det viktigt välja ett robust fasadmaterial som kunde stå sig länge utan underhåll.

 

Byggnaden har fått ett unikt uttryck, samtidigt som den smälter in väl i det känsliga landskapet.

Steni Vision är ett robust fasadmaterial som klarar sig länge utan underhåll.

 

Bra arkitektur som tar hänsyn till omgivningen

– Vi är väldigt stolta över att ha valts som leverantör till ett projekt som är så arkitektoniskt genomtänkt, säger Jan Terje Nielsen, kommunikations- och varumärkesansvarig på Steni.

– Byggnaden har fått ett unikt uttryck, samtidigt som den smälter in väl i det känsliga landskapet. Arkitekterna har gjort ett fantastiskt jobb, exempelvis med färgschatteringarna på fasadskivorna – mönstret gör nämligen att byggnaden uppfattas som lägre och mindre än den är.

Tack vare den tryckteknik som Steni använder kan arkitekter, konstnärer och illustratörer överföra sina visioner till mönster i nästan oändlig storlek.

– Arctic Salmon Centre är ett väldigt bra exempel på det – byggnaden har verkligen blivit ett vackert landmärke vid den norska kusten!

 

Det tryckta mönstret skapar en illusion av laxskinn.

Steni fasadskivor tål väder och vind.

 

Utnyttja möjligheterna med Steni Vision

Läs mer om Steni Vision HÄR:

Testa själv! Testa vår fasadgenerator och lek med olika fasadalternativ Steni Pattern Generator