Stanna för rött!

Ferrari-röda landmärken håller bilisterna på rätt väg. Målet med de iögonfallande Steni-klädda byggnaderna längs E6:an vid Norges största insjö, Mjösa, är att reducera olycksstatistiken.

– Erfarenheter från amerikanska och danska landsvägar visar att bilförare har lättare för att hålla sig vakna om de får en visuell ”kick” var tredje minut. Längs E6:an vid Mjösa har vi haft som mål att väcka bilisterna med överraskande byggnader och konstruktioner, förklarar Morten Løvseth, arkitekt på Løvseth + Partner.

Det går inte att köra förbi ”lingonen” längs E6:an utan att påverkas. Toalettbyggnaderna liknar inte något vi är vana vid att se längs de norska landsvägarna och de väcker de uppmärksamhet – vilket var arkitektens tanke och förhoppning.

Morten Løvseth har medverkat vid utformningen av flera av de visuella punkterna längs riksvägen, bl.a. de två knallröda rastplatsbyggnaderna vid floden Andelva och bron Kolomoen, där traditionell byggteknik vässats med en ny triangulär struktur.

Extrem konstruktion

– Toaletterna på Strandlykkja framhäver den triangulära strukturen till det yttersta, säger Morten Løvseth.

Vi skapade en geometri som framhävs av den Ferrari-röda färgen och glansen hos STENIs fasadskivor.​ Morten Løvseth, arkitekt på Løvseth + Partner​

Toaletterna är klädda med STENI-skivor även invändigt för att de ska vara lätta att städa. Det ska vara en bra upplevelse att stanna till på rastplatsen vid Strandlykkja och ta en liten paus efter den länga E6-sträckan, som kallas Tiomila.

Hallå, dags att ta en bensträckare!

– Syftet med att lägga vikt vid rastplatsens utformning och arkitektur är att få trafikanterna att göra ett stopp och vila en stund. Det är en fråga om trafiksäkerhet, något som är särskilt viktigt på den här sträckan, där vi har haft många allvarliga olyckor på grund av bilförare som somnat bakom ratten, säger Taale Stensbye, Statens Vegvesens projektledare för bygget.

Så lyssna på uppmaningen från norska Vegvesenet – stanna för rött nästa gång du passerar sjön Mjösa på E6:an.

– Vi hoppas att vi har lyckats skapa en rastplats värd att besöka!​ Taale Stensbye, projektledare vid Statens vegvesen​

Rastplatsen är ett exempel på hur Statens Vegvesen använder arkitektur och design för att öka trafiksäkerheten.

FAKTA

  • Längs E6:an, söder och öster om sjön Mjösa, hittar du de röda rastplatserna på båda sidor av vägen vid Andelva och Strandlykkja.