Grön byggnad med röd fasad

I oktober 2016 öppnade PAC i Örebro sitt nya "gröna" huvudkontor och logistikcenter som med sin röda Steni-fasad drar till sig blickarna.

Förpackningsproducenten PAC fördubblade lagerkapaciteten och effektiviserade transportkedjan ut till kunderna när de flyttade sina 60 anställda och sin omsättning på drygt 330 miljoner kronor till Berglunda, sydväst om Örebro centrum. Bland de som besöker industriområdet väcker det 20 000 kvm stora bygget, klätt i röda Steni Colour-fasadskivor, onekligen uppmärksamhet.

Färgbeständigt

– Vi valde Steni först och främst för att materialen är färgbeständiga. Dessutom är de solida och spricker inte så lätt vid monteringen eller när de sitter på plats. Samtidigt fick vi bra stöd från Stenis Göteborgskontor under utvecklingsfasen, säger Mikael Johansson vid ARKIBAD AB som ritade byggnaden och utformade anbudsdokumenten.

Vi valde Steni först och främst för att materialen är färgbeständiga.​ Arkitekt Mikael Johansson, ARKIBAD AB​

FAKTA

  • PAC ligger i Örebro
  • Arkitekt: Ellsinger Projektledning
  • Byggherre: Västerstaden
  • Entreprenör: NCC
  • Färdigställt 2016
Nära samarbete

För det var inte hur som helst Johansson och kollegerna hade tänkt sig använda skivorna. De samarbetade därför nära med Stenis regionchef för Väst Göteborg, Gösta Åverling, för att komma fram till hur visionerna skulle kunna förverkligas.

- Normalt läggs rektangulära skivor, liggande eller stående. Här blev det kvadratiska skivor i ett diagonalmönster.  Vi på Steni har aldrig tidigare genomfört ett liknande projekt, så det blev många vändor och mycket att ta hänsyn till. Inte minst jobbade vi mycket med hur vi kunde använda olika glansighet för att ge fasaden liv, säger Åverling.

På bygget i Örebro är det kvadratiska fasadskivor i daigonalmönster med olika glanstal.

Spännande glans

Fasaden blev extra viktig eftersom byggnaden ligger i ett område med många öppna ytor. Lösningen blev en glansblandning i tre grader från högglans ner till matt.

- När solen skiner faller ljuset i vinklar som ger fasaden liv, säger Åverling.

Vid olika ljus från solen lever fasaden upp med olika effekter.

Förbrukar 25 procent mindre energi

PAC:s nya byggnad uppfyller kriterierna för Green Building som innebär att den förbrukar minst 25 procent mindre energi än vad som krävs för nybyggnationer. Dessutom får man ut miljövinster från nya energieffektiva truckladdare och avfallssystem.

- En viktig anledning till att beställaren och arkitekten ville använda Steni är livscykelkvaliteten och garantin på 60 år. Skivorna tål hårda slag och har en härdad yta som gör att de inte suger åt sig fukt utan enkelt kan tvättas rena, säger Gösta Åverling.

Fasadskivor från Steni har en funktionsgaranti på 60 år.