Simulatorbyggnad med unikt utseende

Den 17 juni invigdes Newton Flight Academy i Bodö. Fasadbeklädnaden, som består av 300 kvm Steni Vision och Steni Colour fasadskivor, bidrar i hög grad till undervisningsbyggnadens särpräglade uttryck.

– Vi ville ha en byggnad som var vacker att se på och funktionell och attraktiv invändigt, en diamant både på utsidan och på insidan. Med fasadskivan Steni Vision, och exakt de tryckta motiv vi ville ha på skivorna, har vi fått ett hus med ett unikt uttryck. Och det blev ju jättefint, eller hur?

... med fasadskivan Steni Vision, och exakt de tryckta motiv vi ville ha på skivorna, har vi fått ett hus med ett unikt uttryck.​ Stian Elstad, FIRST Scandinavia​
Tre flygsimulatorer

På Newton Flight Academy kan barn och ungdomar lära sig intressanta saker om aerodynamik, navigation och metrologi och prova på att flyga i rörliga simulatorer.

Stian Elstad på FIRST Scandinavia är stolt över den nya byggnaden Newton Flight Academy som är belägen vid Norsk Luftfartsmuseum. I byggnaden, som är avsedd att sprida kunskap om flyget, finns  bland annat tre flygsimulatorer som kostar ca 1 miljon kronor styck.

– Vi vill bidra till att öka barn och ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik. Här kan de skaffa sig kunskaper om aerodynamik, navigation, metrologi och prova på att flyga i simulatorer. Vi är ingen flygskola, men vi ger besökarna ett smakprov på hur det känns att flyga ett plan. Byggnaden kommer att vara öppen för allmänheten, berättar Elstad. Han tror att Newton Flight Academy kommer att locka besökare från företag, flygklubbar och förstås alla människor som är flygintresserade.

Stiftelsen FIRST Scandinavia har sedan år 2000 utvecklat och genomfört utbildningskoncept och projekt för mer än 200 000 barn och ungdomar. FIRST LEGO League Scandinavia (FLL) och Newton är de två största och viktigaste koncepten, med pågående projekt i 65 städer.

Slät yta avsedd för motivtryck

Steni Vision är en fasadskiva med en slät yta avsedd för motivtryck, som gör det möjligt att ge fasaden ett unikt uttryck med hjälp av foton, illustrationer och/eller andra motiv. På Newton Flight Academy har man valt att ha flygrelaterade motiv på fasaden.

– Vi vill bidra till att öka barn och ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik.​ Stian Elstad, FIRST Scandinavia​​

Steni Vision ger byggnaden ett unikt visuellt uttryck – här råder det inga tvivel om att det handlar om luftfart.

På Steni Vision kan du trycka egna foton, illustrationer och andra motiv.