4 tips som kan öka värdet på ditt hus

Vi svenskar är duktiga på att ta hand om våra hus. Men flera ekonomer och fastighetsmäklare menar att man inte bör lägga alltför mycket pengar på att renovera huset invändigt, eftersom det ofta kan vara svårt att få tillbaka investeringen. Därför kanske det är dags att fundera på vad du kan göra utvändigt, förutom att måla huset, klippa gräsmattan och rensa rabatterna?

Följande gäller oavsett om du ska sälja huset eller om du helt enkelt bara vill ha det snyggt omkring dig: Lägg hellre tid på det första människor ser, nämligen fasaden och trädgården om du vill öka värdet på din bostad. Och nu är det rätt tid att sätta igång!

Med några enkla åtgärder kan du tjäna hundratusentals kronor. Och är du lite händig kan du göra det mesta själv. Det du bör ta en närmare titt på är:

  • Friggebod
  • Uterum
  • Tak
  • Husgrund

En friggebod ger familjen mer plats
Många byggvaruhus och nätbutiker erbjuder färdiga byggsatser för en friggebod som du kan placera på tomten. Är du lite mer händig än genomsnittet kan du rita och bygga den själv. Och om du vill ha en underhållsfri friggebod kan du klä den med fasadskivan Steni Colour – då får du en friggebod som du inte behöver måla om på många år.

Det goda livet på terassen
Vem vill inte ha en alldeles egen plats där man kan sitta och svalka sig med något kallt en varm sommardag, eller värma sig med något varmt om det är kyligt ute. Att bygga ett uterum är enkelt och kostar inte särskilt mycket. Även i det här fallet är byggvaruhusen på din sida: Många av dem erbjuder ”byggplanerare” online som hjälper dig att räkna ut priset på material.

Ett smart tips är att använda trallskruv istället för spik. Då slipper du lägga tid på att leta efter och slå in gammal spik som letat sig upp och som har den tråkiga ovanan att angripa intet ont anande tår.

Nytt tak till en bråkdel av priset
Taket kallas husets femte fasad och är något man ofta glömmer bort – tills den dag det börjar läcka. De flesta hustak i Sverige är klädda med takpannor i tegel eller betong, men de håller inte hur länge som helst.

Att lägga om taket är dyrt, men det finns faktiskt företag som erbjuder sig att måla om takpannorna, vilket är betydligt billigare än att lägga ett nytt tak. Takpannorna rengörs, impregneras och målas med en specialfärg. Vanligtvis erbjuds du en garanti på 10 år, men i själva verket kan takets livslängd förlängas med 20 år eller mer – vilket innebär att du får samma resultat som om du hade lagt ett nytt tak.

Husgrunden – husets fundament
Precis som taket blir husgrunden ofta bortglömd när fasaden ska renoveras. Ta en runda runt huset och leta efter sprickor i färgen eller grunden. Att renovera husgrunden har tidigare varit en dyr historia, inte minst med tanke på alla verktyg som behövs.

Med sockelskivan Terra by STENI får du en mycket prisvärd och tidsbesparande lösning som du enkelt monterar själv i tre enkla steg och som håller i minst 25 år. Skivorna monteras utanpå grunden och är underhållsfria. STENI Terra finns i tre färger – vitt, grått och svart.

Om du vill se hur enkelt det är att montera Terra by STENI kan du ta en titt på den här filmen som visar hur allt går till på mindre än en minut.