Himmelsk uppgradering med Steni Colour

I Florida har Jacksonville First Baptist Church renoverats både invändigt och utvändigt. Steni Colour fasadskivor gav byggnaden nytt liv.

Utmanande renoveringsarbete

I Jacksonville, Florida, finns en enorm, renoverad kyrka kallad "First Baptist Church". Den första delen av projektet handlade om att renovera insidan av ett auditorium på över 9000 kvadratmeter. Nya sittplatser, uppgraderad scen och generellt ny estetik var klart under 2021.

Därefter påbörjades fas 2 med renovering av den nedslitna exteriören där Steni Colour fasadplattor gav byggnaden nytt liv.

 

 

– Det fanns olika typer av utmaningar. Detta projekt ägde rum under COVID-pandemin. Vi är mycket nöjda, och församlingen är överväldigad. Det har kommit positiva kommentarer från samhället. Vi tog en nästan 40 år gammal byggnad och gav den nytt liv, och är mycket stolta över resultatet, säger Ron Sutton från projektets huvudentreprenör Williams & Rowe.

Vi tog oss an en nästan 40 år gammal byggnad och gav den nytt liv.​ Ron Sutton, Williams & Rowe​

Ett stort samarbetsprojekt

Designen av fasaden var så pass komplex att det krävde ett ovanligt tätt samarbete mellan parterna för att slutföra arbetet. Under den utmanande tiden med coronapandemin, och därefter, har Steni arbetat tätt tillsammans med arkitekter, montörer, entreprenörer, tillverkare och kyrkan.

Jan Terje Nielsen, Stenis varumärkeschef, är mycket nöjd med både arkitektens design och genomförandet av projektet:

– Steni är stolta och hedrade över att leverera fasadskivor till en så vacker kyrka som FBC Jacksonville. Novus Architects har gjort ett enormt jobb med att skapa en verkligt fantastisk design. N-RG Cladding LLC, installatören; Williams & Rowe General Contractors; och vår amerikanska distributör Omnis, hanterade planeringen och installationen av detta komplexa bygge på ett mycket professionellt och precist sätt. Vi vet att församlingen kan glädja sig åt utseendet under lång tid och utan underhåll – stöttad av vår 60-åriga garanti.

 

FAKTA

Steni Colour – produktegenskaper:

  • Nästan obegränsat urval av färger
  •  60 års funktionsgaranti
  •  Lång hållbarhet med låga kostnader
  • Lågt koldioxidavtryck
  • Enkelt att montera och demontera
  • Slagtålig - tål tuff hantering
  • Frostbeständig och vattentät
  • Minimalt behov av underhåll

Behov av kvalitet och effektivitet

För kyrkans pastor, Coty Hoskins, var det viktigt med Stenis funktionsgaranti och långa livslängd. Innan renoveringen fanns problem med vatteninträngning, så för att säkra den uppdaterade interiören behövdes en skyddande yta i tillägg till vacker estetik.

– Novus designteam var till hjälp med att välja hur Steni Colour-skivorna skulle läggas för att skapa den önskade looken, säger pastorn.

Det som var viktigast för mig var förväntad livslängd och garantin på Steni fasadskivor.​ Coty Hoskins, Pastor i Jacksonville First Baptist Church​

 

En annan anledning till att Steni-skivor valdes till projektet är den lätta vikten på produkterna. Projektledaren på N-RG Cladding, Kyle Burgess, förklarar att de tidigare har använt tunga och "klumpiga" paneler, vilket skulle ha varit svårt att montera så högt som det behövdes här. Han betonar också att färdigkapade och förborrade skivor sparade dem flera veckors monteringstid.

Sammansatt av sju olika Steni Colour-skivor med två glansgrader

För att uppnå den önskade effekten valdes sju olika kulörer i kombination med både högglans och halvmatt finish. Därmed består fasaden av totalt 14 olika skivtyper.

Både med tanke på estetik och funktionalitet är Michael Janaskie på Novus Architects mycket nöjd med materialvalet:

– Vi föreställde oss en look som hedrade den ursprungliga designen av byggnaden, men som införde en modern touch och en tidlös kvalitet. Frågan var hur vi kunde inspirera, ge en upplyftande känsla och skapa intrycket av himlen? Det slutliga materialvalet bestämdes av fantastisk estetik, beprövad prestanda och långsiktig garanti. Valet av Steni fasadskivor var helt enkelt självklart.

Kyle Burgess anser att kulörvalen och de olika glansgraderna gör Stenis fasadskivor unika. Även han framhåller det goda samarbetet i projektet:

– Det är ett heltäckande system. Vi hade inget fast mönster, så att slutföra designmönstret var en gruppinsats. Vi har alla arbetat mycket bra tillsammans, säger han.

Det slutliga materialvalet bestämdes av fantastisk estetik, beprövad prestanda och långsiktig garanti. Valet av Steni fasadskivor var helt enkelt självklart.​ Michael Janaskie, Novus Architects.​