Olivin – en av Norges mest spännande mineraler

Stenis oavbrutna jakt efter nya material har gett resultat. Och nu kommer ett nytt ytskikt gjord på ett av Norges mest spännande mineraler, nämligen olivin.

Stenis fasadskiva "Scandinavian Forest" är gjord med ett ytskikt av olivin, utvunnen på Sunnmøre. Det gröna stenmaterialet har under ett antal år tillhört Norges viktigaste industrimaterial. Olivin är inte bara en vacker mineral som används flitigt i smycken, utan är också känd för sina CO2-bindande egenskaper.

– Olivin är inte bara ett spännande material, det är också estetiskt tilltalande att se på med sina skimrande gröngrå nyanser. Olivin på vår fasadskiva är stabil och tar inte upp CO2, men vi hoppas att vi kan ge ett bidrag till vidare forskning kring detta spännande mineral genom att sprida entusiasm och uppmärksamma de möjligheter som Olivin har, säger Jan Terje Nielsen, kommunikationschef hos Steni.

Scandinavian Forest, fasadskivan med olivin, fungerar bra i kombination med andra material, bland annat flera typer av Steni Nature fasadskivor.

Kommer att sprida entusiasm för vidare forskning

Vi vill slå ett slag för en sten som på forskningsstadiet visar lovande takter för bindande av CO2. Krossad eller mald, i strandzoner där den utsätts för vatten, luft och mekanisk rörelse, kan den absorbera upp till 1,25 kg CO2 per kilogram sten.

Mald olivinsten har också en unik förmåga att ta upp miljögifter från bland annat bly, nickel och andra tungmetaller. Bergarten spelade en stor roll när Forsvarsbygg fick sanera en 165 kvadratkilometer stor skjutbana och återföra den till naturen.

Krossad eller mald kan den absorbera CO2 i kustzoner där den utsätts för vatten, luft och mekanisk rörelse.

Del av en större kollektion

Förutom Scandinavian Forest med en yta av krossat olivin har Steni nu lanserat flera varianter av fasadskivan Steni Nature. Bland skivorna hittar du ytskikt av återvunnet glas och sjösten formad av istiden, hämtade från havets djup i Skagerak.

– Det här är en stor och viktig utveckling av en fasadskiva som redan gjort sig ett namn bland fasadprodukter i mer än 50 år. Samtidigt är det också dags för den här uppgraderingen som nu ger arkitekter och byggare långt större spelrum när det gäller att välja naturliga och hållbara fasadskivor, säger Nielsen.

Den nya kollektionen är utvecklad i samarbete med ett antal erkända arkitekter, för att säkerställa att allas intressen tas tillvara under processen.

Ny skiva – samma egenskaper

Trots nya och moderna ytskikt kan varumärkeschefen försäkra att skivorna fortfarande har samma egenskaper som Stenis fasadskivor efter hand blivit så kända för.

– Skivorna i den nya kollektionen har exakt samma egenskaper som våra andra fasadskivor. De är robusta, slagtåliga och har givetvis 60 års funktionsgaranti, säger Nielsen.

 

Stenis fasadskiva "Scandinavian forest" har ett ytskikt av den gröna stenen olivin.

FAKTA

Steni Nature Scandinavian Forest

  • Ytskikt av olivin
  • Har en skimmrande gröngrå färg
  • Mineralen är utvunnen på Sunnmøre

Vill du veta mer om olivin och mineralens påverkan på miljön? Ta en titt på dessa fall: