Återbrukat glas blir läckra fasadskivor

Steni har länge tillverkat naturliga och miljövänliga fasadskivor med en yta av krossad natursten. Vi tar det nu ett steg längre när tonvis med gammalt glas återbrukas för att skapa vackra fasadskivor med elegant och naturligt spel.

De senaste åren har det arbetats mycket i Stenis testlaboratorie med återvunnet glas. Närmare hundra exempel på ytor i olika färger, mixer och storlekar har testats och nu är den långa processen äntligen färdig.

– Äntligen är vi där! Fasadskivor med en yta av återbrukat och tumlat glas är en dröm vi på Steni har haft länge, säger kommunikationschef Jan Terje Nielsen. 

Närbild av fasadplatta med glas som ger en stor ljusreflektion.

I samband med lansering av en helt ny kollektion av fasadskivan Steni Nature blir fasadskivan med yta av återbrukat glas lanserad. Detta efter år av hårt arbete där ett antal högt ansedda arkitekter har varit involverade för att säkerställa ett gott resultat..

I den nya kollektionen hittar du även ytor av älvsten och olivin – en av Norges mest spännande mineraler.

Läckert spel i fasaden

Vid första anblick ser den nya fasadskivan av återbrukat glas ut att härkomma från en noggrant programmerad kemisk process, med en därtill läcker design. Vid närmare titt kan man se tusentals små naturliga glasbitar i ytan, som bildar ett fascinerande uttryck.

Glaset skapar ett helt unikt uttryck där omgivning, ljus och hållbarhet verkligen återspeglas i fasaden. Det blir en dynamik i fasaden som du inte hittar någon annanstans.​ Jan Terje Nielsen, Kommunikationschef i Steni​

Miljövänligt återbruk

Bland Stenis viktigaste grundpelare, som stått stadigt sedan starten 1965, finns ett orubbligt mål att producera så miljövänliga fasadskivor som möjligt. Som ett resultat av detta har Stenis fasadskivor alltid bestått av naturliga ytor som nu kompletteras med ett naturligt återvunnet material.

-Glas är visserligen ett bearbetat material, men det kommer ursprungligen från smält sand. Glaset vi använder är återbrukat från gamla flaskor, fönsterrutor och liknande, så skapar vi fasader som visar att återbrukat material kan ge ett fantastiskt uttryck, säger Nielsen.

Skräddarsydda skivor av Steni Naturglas förbereds för montering.

Glaset vi använder är återbrukat från gamla flaskor, fönsterrutor och liknande, så skapar vi fasader som visar att återbrukat material kan ge ett fantastiskt uttryck.​ Jan Terje Nielsen, Kommunikationschef i Steni​

I januari 2020 lade Steni ut sin senaste miljöproduktsdeklaration (EPD), som återigen visade att Steni sätter ribban högt när det gäller miljö och hållbarhet. Det kommer även gälla de nya produkterna, enligt kommunikationschefen.

Steni Nature Glass är installerat på ett höghus - ett stort flerfamiljshus i Statenjacht, Nederländerna.

Glatt och fint

Med en yta av återbrukat glas kan man tro att du får en fasad med vassa kanter. Med hjälp av en avancerad slipningsprocess rundas skarpa kanter samtidigt som ytan ger gnistrande reflektioner, säger Nielsen.

Och dessutom; dessa fasadskivor har samma goda kvalitet som de andra fasadskivorna från Steni.

– Slagtålighet, robusthet och 60 års funktionsgaranti gäller förstås även här. Det har blivit en självklarhet med fasadskivor från Steni nu, säger Nielsen.

 

FAKTA

Steni Nature Glas

  • Miljövänliga fasadskivor med en yta av 100% återbrukat och slipat glas.
  • Skaper ett läckert uttryck med spel i fasaden.
  • Slipad och behandlad för en mjuk yta.
  • Samma kvalitet som övriga fasadskivor från Steni: slagtålig och robust med 60 års funktionsgaranti.