Genom att återvinna 35 år gamla Steni Colour-fasadskivor från en bostadsrättsförening i Trondheim har en 50-talsbyggnad i Oslo fått nytt liv.

Det här är ett banbrytande återvinningsprojekt, där stora delar av de material som använts vid renoveringen kommer från felbeställningar från andra projekt, material som är hämtade från ombyggnationer av andra byggnader eller från en annan del av fastigheten, säger arkitekten bakom renoveringen, Noora Khezri på Mad Arkitekter. Byggnaden i fråga är ett tidigare rivningshotat hus från 1950-talet på Kristian Augusts gata 13 i Oslo. Byggnaden tilldelades nyligen en hedersutmärkelse av DOGA (stiftelsen Design och arkitektur i Norge) för sitt visionära fokus på återvinning och cirkulära principer.

Utdrag från DOGA-juryns motivering

"Resultatet är en byggnad med en helt unik identitet och ett särskilt egenvärde, där hantverk och arkitektur går hand i hand med bra projektledning och tvärfackligt samarbete. Projektet visar att återanvändning inte bara är möjlig, utan även ekonomiskt genomförbar och till och med lönsam."

Foto: Kyrre Sundal

Återanvändning av gamla fasadskivor från Steni

Bland de återvunna material som använts vid renoveringen finns betongblock från regeringsbyggnaden R4, stålgaller från Tøyenbadet och inte minst fasadskivor från bland annat Steni. Vid första ögonkastet kan fasadskivorna verka helt nya med sin genomtänkta färgsättning och sitt moderna uttryck, men det stämmer faktiskt inte.

Fasadskivorna kommer från ett 35 år gammalt lägenhetshus i Trondheim och är anpassade och tillskurna för att passa huset på Kristian Augusts gata 13. Totalt har vi levererat 3819 bearbetade skivor hit, säger Ståle Kristiansen, regionchef för Steni Oslo.

Tips:  Här blir 30 år gamla fasadskivor som nya, efter bara en tvätt

Regionchefen är väldigt imponerad av hur renoveringsarbetet har genomförts och nekar inte till att han är lite stolt över att man valde Stenis fasadskivor till projektet. Det är ju väldigt kul att man använder våra fasadskivor vid ett så unikt projekt som detta, som närmast framstår som en ledstjärna inom hållbar renovering. Och extra roligt är det ju att det dessutom handlar om återvinning, säger han.

Ståle Kristiansen

Foto: Kyrre Sundal

Varaktighet = Hållbarhet

Stenis fasadskivor har en hållbarhetsgaranti på 60 år, och för varje år som går visar det sig allt tydligare att hållbarheten även spelar en stor roll för miljön.

 

 

Projektet på Kristian Augusts gata 13 är ju egentligen det ultimata exemplet på hur viktigt slitagetålighet och hållbarhet är för miljön och hållbarheten. Här har vi nu en jättesnygg och slitstark fasad som ser ut som vilken annan splitterny fasad som helst, säger Kristiansen.