Steni Vision får beröm: “Det här måste vara den finaste fasaden i Norge!”

– Vi har fått väldigt mycket beröm, säger Espen Vestbø på entreprenadfirman Haakull & Ersland AS. Den gamla idrottshallen Vikahaugane i Stord kommun har fått en rejäl ansiktslyftning med Steni Vision fasadskivor på väggarna.

Hösten 2018 lade entreprenadfirman Haakull & Ersland AS sista handen vid totalrenoveringen av den gamla idrottshallen Vikahaugane i Stord kommun på Norges västkust. Idrottsanläggningen är den största mellan Stavanger och Bergen. Men Espen Vestbø, företagets vd, vill inte ta åt sig hela äran.

– Det är arkitekterna som har ritat lösningen och skivorna levererades monteringsklara. Vi har monterat Steni fasadskivor på många hus och det brukar alltid fungera bra. Det gjorde det även den här gången, säger han.

 

 

 

En volleybollspelare på varsin sida av hörnet – bollen är en lampa.  

Resultatet blev nästan exakt som jag hade tänkt mig, säger Joanna M. Danowska, arkitekt hos Ingeniør Jørgensen.​

Steni Vision monteras på vanligt sätt

Hela 1 200 kvadratmeter fasadskivor från Steni monterades på den gamla byggnaden. Steni Vision användes som extra effekt. Det är första gången byggfirman har jobbat med Steni Vision.

– De fungerar som vanliga fasadskivor och monteras på exakt samma sätt, berättar Vestbø. Och det är Vision-skivorna som har rönt mest uppmärksamhet. Ett av byggnadens hörn har prytts med bilder på två volleybollspelare. Den ena har precis slagit en serve och den andra förbereder en smash. Bollen har levererats av en plåtslagare och sitter utanpå väggen, vilket skapar en 3D-effekt. På en av långsidorna finns en bild av en gymnast i ringar.

Finaste fasaden i Norge

Idrottshallen används av skolor på dagarna och idrottsföreningar på kvällarna. Hallen har varit öppen under hela renoveringsperioden, med aktiviteter från kl. 8.00 på morgonen till kl. 22.00 på kvällen. Användarna är mycket nöjda med den nya fasaden,  vilket bland annat framgår av kommentarerna på anläggningens Facebook-sida:

 “Väldigt tufft!”

“Så fint, fantastiskt!”

“Det här måste vara den finaste fasaden i Norge!”

“Supersnyggt!”

I "gamlehallen" på Vikahaugane finns en handbollsplan samt fyra volleyboll- och basketplaner. I byggnaden finns fyra omklädningsrum och läktare för  800 personer. Nu har den dessutom “Norges finaste fasad!”

Se film från Stord Vikahaugane idrottshall

FAKTA

  • Om Vikahaugane idrettshall, Stord:
  • I "gamlehallen" på Vikahaugane finns en handbollsplan samt fyra volleyboll- och basketplaner. I byggnaden finns fyra omklädningsrum och läktare för  800 personer. Nu har den dessutom “Norges finaste fasad!”

När vi nu har klätt fasaden på Vikahaugane med Steni-skivor räknar vi med att den kommer att hålla mycket längre än om vi bara hade målat ytterväggarna. Arne Bjelland, enhetschef på Stord kommuns fastighetsbolag​

Fasadskivor håller längre

Den gamla idrottshallen från 1964 var i stort behov av renovering. Sprickor hade uppstått i fasaden vilket inte såg bra ut. Byggnaden gick överhuvudtaget inte i stil med den nya hallen och högstadieskolan bredvid.
– Tidigare brukade vi måla putsen i den här typen av projekt, men efter ett tag släpper färgen från putsen, berättar Arne Bjelland, enhetschef på Stord kommuns fastighetsbolag. Eventuellt hade vi då tvingats sandblästra och måla hallen på nytt. Av erfarenhet vet vi att en sådan lösning inte håller i så många år. Däremot har vi goda erfarenheter av att använda Stenis fasadskivor. Det har vi gjort på flera andra skolor och idrottsbyggnader i kommunen. När vi nu har klätt ytterväggarna på Vikahaugane med STENI-skivor räknar vi med att de kommer att hålla betydligt längre än om vi hade målat dem. Vi är alla mycket nöjda med resultatet, avslutar han.

Det ska synas att det är en idrottshall

Arktitekten Joanna M. Danowska hos Ingeniør Jørgensen är kreatören bakom den nya fasaden på Vikahaugane idrottshall.
– Jag ville att det skulle vara tydligt för besökarna att det är en idrottshall de kommer till. Därför ritade jag idrottsutövarna på väggen. Det ska inte bara vara en vanlig byggnad. Det var också viktigt att anpassa uttrycket till husen i närheten, så att det blir enhetligt, berättar Joanna som är mycket nöjd med slutresultatet. Det blev faktiskt nästan exakt som jag hade tänkt mig, säger hon.

Gymnasten på fasaden ger idrottshallen ett unikt uttryck.

Vi har monterat Steni fasadskivor på många hus och det brukar alltid fungera bra.

Espen Vestbø, vd på entreprenadfirman Haakull & Ersland AS