Sparar tid och minimerar riskerna

- Våra nya BIM-objekt kommer att revolutionera arkitekternas arbete, säger en mycket nöjd Jan Terje Nielsen från Steni om företagets nya verktyg för framtagning av avancerade och detaljerade fasadritningar.

Jan Terje Nielsen, CCBO i Steni

Att rita en husfasad är ett tidskrävande arbete för en arkitekt. Det är komplicerat att simulera olika lösningar, där allt ifrån färger, format, ytor, hörnlösningar och infästningar kan variera. Nu går arbetet betydligt snabbare och med mindre risk för fel, säger Jan Terje Nielsen. Samtidigt som arkitekten sparar tid kan olika lösningar med några få knapptryckningar presenteras för byggherren.

 

Steni BIM

Mer om Stenis BIM-moduler. Stenis nya BIM-moduler är utvecklade tillsammmans med Symetri och deras dotterbolag i Finland. Henna-Latva Mäenpää på Symetri säger att snabbt och enkelt är två nyckelord som använts för att beskriva de nya modulerna.

Det här är automatiserade verktyg för snabb och enkel framställning av detaljerade fasadritningar. Visualiseringen är bra och realistisk, vilket gör att man kan prova sig fram och se fasadens alla möjligheter. Traditionellt har arkitekter inte gjort så här detaljerade skisser tidigt i projekten. Nu kan man enkelt skapa exakta modeller och ta fram olika lösningsförslag i ett tidigt skede, säger hon. Och det håller Jan Terje Nielsen självklart med om.

Sparar tid

Med de här BIM-objekten sparar arkitekten mängder av tid jämfört med om ritningarna görs manuellt. Med en knapptryckning kan man blanda eller ändra fasadskivornas färg och glansgrad, justera format, riktning och uppsättning, och borrhålen läggs in automatiskt. Det innebär att arkitekten snabbt kan simulera exakt hur husfasaden kommer att se ut och tidigt visa olika lösningar för sina kunder. Den tid man sparar kan man till exempel använda för att experimentera med uttryck, ytor, hörn och andra element, säger Jan Terje Nielsen.

Minskad risk för fel

Tidigare har materiallistorna tagits fram manuellt, vilket innebar en risk för felskrivningar. Med de nya BIM-objekten från Steni kan man exportera fasadskivornas format och produktnummer till Excel och därmed minskar risken för fel drastiskt.

 

För Revit och ArchiCAD

De nya BIM-objekten från Steni finns att ladda ner från BIMobjects och Steni har även tagit fram så kallade tutorials, instruktionsvideor som visar hur objekten fungerar. Det här är helt enkelt en komplett lösning för fasadskivor och fasader, säger Jan Terje Nielsen.

 

Klikk her for å laste ned modulene til bimobject