Unikt tornbygge med robusta och hållbara material

I magasinsparken i Ski kommun, Norge, har Solon Eiendom byggt en modern boendemiljö med bland annat fyra olika torn. Bland dessa hittar vi Ski Tower av A-lab arkitekter, som byggdes med stort fokus på hållbarhet med hjälp av robusta, hållbara och miljövänliga material.

-Projektet fokuserar på användning av gedigna och tåliga material med ett urbant och tidlöst uttryck, där fasaden främst består av trä och fasadbeklädnad, säger arkitekt Linn Rosnes från aktiektbyrån A-lab.   

De fyra tornbyggnaderna i Magasinsparken i Ski bildar ett unikt bostadsprojekt där fyra olika arkitektkontor har ritat varsin byggnad. Samarbetet har bidragit till att varje torn har sin egen unika design och utformning samtidigt som det finns en röd tråd genom samtliga byggnader.

Vår byggnad har en fasad i två skikt vilket skapar intima och avskilda uteplatser framför alla lägenheter. Genom att klä byggnaden med ett skelett, uppbyggt av trä med monterade fasadskivor från Steni, har vi skapat ett utrymme mellan ytterväggen och livet på utsidan, säger Rosnes.

 

Miljö och hållbarhet i fokus

Artiektkontoret tog kontakt med Steni under designprocessen av Ski Tårn av A-lab för att se vilka möjligheter som fanns och vad Steni kunde tillföra ett sådant projekt.

-Vi föll omedelbart för den olivgröna kristallfärgade fasadskivan av krossat olivin, säger Rosnes.

Fasadskivan med en yta av olivin bildar nu stommen till tornbyggnaden i Magasinsparken, den har givit byggnaden ett estetiskt lyft samt ett bidrag till miljön.

-Det vackra och naturliga uttrycket, i kombination med fasadskivornas miljövänliga och robusta egenskaper, var anledningen till att vi valde Steni Nature med en yta av krossat olivin, säger arkitekten.

 

«Ett praktexempel»

Kommunikationschef på Steni, Jan Terje Nielsen, har följt denna process på nära håll och är full av lovord för projektet.

-Enligt mig är detta ett praktexempel på hur man kan kombinera olika material för att skapa en dynamisk och naturlig fasad som sticker ut i mängden. Här har arkitekterna gjort många bra val som ger ett fantastiskt slutresultat, säger Nielsen.

Nielsen menar också att sådana byggnader understryker att Steni är på rätt väg vad gäller produktutveckling och fokusområden.

-När vi lanserade Steni Nature med yta av olivin var det ytterligare en satsning på miljövänliga och robusta fasadskivor, med ett naturligt utseende som smälter bra in med andra naturliga byggmaterial. Vi ser att det är på rätt väg och vi kommer nog att se fler sådana byggnader i framtiden, säger Nielsen.

 

Fakta om projektet
Navn: Ski Tårn av A-Lab
Arkitekt: A-Lab
Kategori: Lägenhetshus
Levererat från Steni: Steni Nature Scandinavian Forest

Bilder från meglerhuset Sem & Johnsen

Ski Tårn av A-Lab