Specialisten på fasadbeklädnad stärker sin närvaro i Portugal med ett nytt projekt på ögruppen Azorerna. Där har man renoverat en byggnad som nu inrymmer köpcentret Pingo Doce i Vila Franca do Campo på ön São Miguel.

Steni, som är specialiserat på fasadskivor, har utökat sin portfölj på den portugisiska marknaden med ett nytt projekt på ögruppen Azorerna. Där har de renoverat den gamla SolMar-byggnaden i Vila Franca do Campo (på ön São Miguel) som i dag inrymmer stormarknaden Pingo Doce och flera andra butiker. Byggnaden var tidigare förfallen och renoverades med stöd av Finançor och efter ritningar av arkitekten Óscar Catarino från Box Architects. Pingo Doce är en av de ledande stormarknadskedjorna i Portugal och ingår i en koncern som är verksam internationellt, i Polen driver exempelvis kedjan Biendronka 3 250 livsmedelsbutiker.

Återspeglar landskapet

Till detta projekt valdes Steni Colour och Steni Nature, som är enkla att montera, hållbara, prisvärda, enkla att rengöra, tåliga mot yttre påverkan och, inte minst, ger ett lågt koldioxidavtryck.

Skivorna kan fås i ett stort antal färger och med olika ytstrukturer samt skräddarsys enligt önskemål, vilket gör att man bokstavligen kan leka med färger och texturer och skapa fasader med en unik design. Det är därför en perfekt lösning för företag vars butiker är deras ansikte utåt.

Skivorna kunde kombineras på ett nästan oändligt antal sätt, och vi kunde därför utnyttja vår kreativitet när vi designade fasaden.​ ARKITEKT ÓSCAR CATARINO, BOX ARCHITECTS​

Hårt klimat

Stenis fasadskivor levereras färdigtillskurna och monteras enkelt på ett ventilerat fasadsystem. De kan limmas fast eller fästas med skruv, vilket gör att de kan monteras året runt, oavsett väderförhållanden (regn, fukt och salthaltig luft). Detta är en stor fördel i ett maritimt klimat som på Azorerna.

– Dessutom levererades skivorna färdigtillskurna och med förborrade skruvhål, vilket finansiären ansåg var en stor fördel eftersom arbetet då gick snabbare och kostnaderna blev lägre, samtidigt som slutresultatet garanterat blev perfekt, förklarar Mário Neves, Account Manager på Steni Portugal, officiell representant för Steni på nationell nivå.

Montörerna var certifierade av Steni och Allface och vid renoveringen av Pingo Doce i Vila Franca do Campo monterade de 150 m2 fasadskivor per dag.

– Det faktum att det går så snabbt att montera Stenis fasadskivor är särskilt uppskattat av aktörer på marknaden för kommersiella fastigheter och bostäder. De ställer ju, som alla vet, höga krav vad gäller genomförandetid eftersom varje dag som byggprojektet pågår innebär en dag av förlorade intäkter, säger Mário Neves.

Ingen är den andra lik

Stenis ventilerade fasadskivor är oerhört temperatur- och vädertåliga. De är 100 % fuktbeständiga och tål till och med att stå nedsänkta i vatten. En annan fördel är att de är enkla att underhålla och kan rengöras med de flesta rengöringsmedel.

Steni är en global tillverkare av glasfiberarmerade fasadpaneler av stenkomposit. Företaget etablerades i Norge och har i dag verksamhet i flera länder. I deras portfölj finns en mängd avslutade, pågående och planerade privata och offentliga byggnadsprojekt, vars värde har potential att fördubblas.

– Utöver de formella arkitekturrelaterade aspekterna tyckte vi att vi med hjälp av ytstrukturerna kunde skilja ut byggnaden från omgivningen och ge den en personlig prägel. Vad gäller det tekniska blev vi överraskade av hur bra resultatet blev på de stora och tidigare ojämna fasaderna, samt hur snabbt det gick att montera skivorna, vars mått, vikt och dimensioner uppfyller alla de krav som ställs på en modern konstruktion. Både efter och under monteringen kände vi att materialet var pålitligt i flera bemärkelser (strukturellt och formellt) och att det gav ett oerhört robust intryck. Jag noterade också att Mário Neves gjorde mycket bra tekniska uppföljningar och att hans professionalism var avgörande för det lyckade genomförandet. Det här materialet kommer vi på arkitektbyrån garanterat att använda i framtida projekt, säger Óscar Catarino, arkitekt på Box Architects.

– Dessutom levererades skivorna färdigtillskurna och med förborrade skruvhål, vilket finansiären ansåg var en stor fördel eftersom arbetet då gick snabbare och kostnaderna blev lägre, samtidigt som slutresultatet garanterat blev perfekt, förklarar Mário Neves, Account Manager på Steni Portugal.