Trots extrema väderförhållanden – fasadskivorna står pall

På vissa platser på jorden utsätts byggnaderna för extra stora påfrestningar i form av kraftig vind, enorma nederbördsmängder och extrema temperaturer. Där ställs det höga krav på byggnadsmaterialens robusthet och tålighet och Stenis fasadskivor ställs då inför det ultimata testet.

– Vi var på jakt efter en hållbar och lättskött fasadskiva, och Steni Colour-skivan visade sig klara klimatets och naturens utmaningar på ett exemplariskt sätt, säger Magnus Magnussen.

Han är arkitekt hos BRIM Arkitekter och har ritat den nybyggda skolan vid Strømmen på Färöarna. Skolan är en klassisk grundskola uppförd i ett område där det ställs höga krav på fasadskivornas slitstyrka och hållbarhet. Ett annat önskemål var att byggnaden skulle ha ett tydligt arkitektonisk uttryck, och valet föll då på Steni Colour.

– Vi valde en ljus färg i två olika glansgrader till fasaden, vilket skapar en fin kontrast till de gröna bergen, säger Magnussen.

Stilrent: Skolbyggnaden på Färöarna har ett stilrent och tydligt arkitektoniskt uttryck.

Fasadskivor i arktiskt klimat
En plats där fasaderna utsätts för ännu större vädermässiga påfrestningar är Grönland. 924 km söder om Nordpolen, på norra Grönland, ligger forskningsstationen Villum Research Station. Den drivs av Institutet för miljövetenskap och Arctic Research Center vid Aarhus Universitet och uppfördes 2015.

På grund av det tuffa klimatet med temperaturer som kan krypa ner under -30° ställs det höga krav på byggmaterialen. Forskningsstationen behövde därför ha ett robust fasadmaterial som dessutom var lätt att underhålla. Valet föll på fasadskivor från Steni, som totalt levererade nästan 600 m² mörkblå och vita fasadskivor.

Robusta fasadskivor: I det här vädret krävs det tåliga byggmaterial.

– Stenis fasadskivor klarar sig ypperligt på Färöarna och Grönland och tål utan problem att utsättas för extrema arktiska förhållanden av den här typen. Vi ser att skivorna inte tar skada av påfrestningarna och att de håller under hela den 60-åriga garantiperioden, säger Jan Terje Nielsen, kommunikationschef på Steni.

Fasadskivor från Steni – ett tryggt val
Med fasadskivor från Steni får du en allsidig, tålig och miljövänlig fasad, med marknadens bästa funktionsgaranti:

  • 60 års funktionsgaranti
    Stenis fasadskivor har marknadens bästa funktionsgaranti på 60 år och kräver minimalt med underhåll utöver normal rengöring. Skivorna är gjorda av glasfiberarmerad stenkomposit, vilket ger slutprodukten lång livstid och extrem styrka.
  • Tål extrema belastningar
    Fasadskivor av stenkomposit blir alltmer populära eftersom materialet tål extrema belastningar och kan monteras oavsett årstid, temperatur och väderförhållanden. Skivorna är vatten- och frostbeständiga och kan stå nedsänkta i vatten en längre tid utan att ta skada.
  • Miljö i fokus
    Steni arbetar löpande med att minimera sina produkters och processers miljöpåverkan både lokalt och globalt, bland annat med ett tydligt fokus på minskade CO₂-avtryck. Målet är att produkterna ska vara bland de bästa på marknaden inom detta område, både nu och i framtiden. I januari 2020 publicerade Steni sin senaste Environmental Product Declaration (EPD), som än en gång visar att STENI lägger ribban högre än alla sina konkurrenter när det gäller miljö.