Guld till Telia-byggnad med fasadskivor från Steni

När Telia skulle bygga ett nytt, modernt och miljövänligt datacenter i Helsingfors valde arkitekten att klä delar av fasaden med fasadskivor från Steni. Tack vare de miljövänliga valen har byggnaden tilldelats en LEED-certifiering på guldnivå.

Det gigantiska datacentret är en mycket väldesignad byggnad och ett nytt landmärke i utkanten av Helsingfors. Byggnaden har en fasad med ett dynamiskt och växlande uttryck när det gäller allt ifrån ljus och skuggeffekter till färger. Här får Telia nya lokaler med en bruttoyta på nästan 34 000 kvadratmeter, fullspäckade med moderna, miljövänliga och hållbara lösningar.

– De främsta anledningarna till att vi valde fasadskivan Steni Vision är att den är hållbar och kräver minimalt med underhåll samt att designen passar väl in i stadsbilden, säger Juha Heiska, arkitekt på arkitektkontoret Parviainen Arkkitehdit Oy.

Arkitekten är mycket nöjd med resultatet och materialvalet, liksom med samarbetet med Steni.

– Fasadskivan ser bra ut och är hållbar, fasadbeklädningen är lyckad och samarbetet med Steni har fungerat smidigt och bra, säger Heiska.

En leverans att vara stolt över

Steni har med åren levererat fasadskivor till en lång rad stora fastigheter. Stenis marknadschef Jan Terje Nielsen tycker det är roligt att företagets produkter används i så många olika typer av byggprojekt.

Juha Heiska är arkitekten bakom Telias nya datacenter.

– Vi levererar ju material till kunder runt om i hela världen och har medverkat i många prestigefyllda projekt. Men det är något alldeles extra att vara en del av ett så stort projekt som detta, där resultatet är en byggnad som blivit ett nytt landmärke och som ska användas av ett världsberömt teknikföretag, säger Nielsen.

Totalt har Steni leverat ca. 2 000 kvadratmeter fasadskivor i det här projektet. Det unika med fasadskivan Steni Vision är att den utöver dess robusta och underhållsfria egenskaper kan printas med information, konstnärliga uttryck  och identitetsskapande illustrationer och på så sätt anpassas till olika byggnader.

– Jag tycker att arkitekten bakom den här byggnaden har utnyttjat fasadskivans unika egenskaper på ett väldigt bra sätt. Det här är en helt unik arkitektritad fasad som man inte hittar någon annanstans i världen. Det är absolut en leverans vi kan vara stolta över, säger Nielsen.

Fasadskivor från Steni: I gatuplanet är husväggarna klädda med fasadskivor av typen Steni Vision.

 

Certifiering på guldnivå

Arkitektens medvetna val av miljövänliga, energieffektiva och hållbara lösningar har lett fram till en LEED-certifiering på guldnivå.

LEED – Leadership in Energy and Environmental Design – är ett internationellt system för miljöcertifiering av byggnader och bedömer bland annat byggnadens hållbarhet, läge, materialanvändning samt förbrukning av energi och vatten under byggnadens hela livscykel. 

Att en sådan här byggnad där man satsat så hårt på hållbarhet delvis kläs med fasadskivor från Steni säger mycket om Stenis produkter och material, menar Jan Terje Nielsen.

– Det visar att vi gör mycket rätt. Med det fokus vi har haft på miljö och hållbarhet – och fortsätter att ha – är vi väl positionerade att vara med och bygga framtidens hus, säger han.