Fasadskivor och trä – det urbana möter skogen

– Den fräscha gröna färgen på Steni-skivorna ger skolan ett urbant och lekfullt uttryck, samtidigt som skivorna skapar en spännande kontrast till fasaden i massivt furu, säger Marlies Lekven, arkitekt på HLM arkitektur. Med skogen som inspiration har hon utformat nya Kongsvinger högstadieskola. Ett projekt som har blivit ett lyft för hela staden.

Nya Kongsvinger skola är hela 11.360 kvadratmeter stor och inrymmer förutom undervisningslokaler och idrottshall även kultursal och bibliotek.Den ligger på en praktfull tomt invid älven Glomma och är mer än en skola – projektet är utformat för alla invånare i Kongsvinger.

– Det är ett område för lek, rekreation, idrott och kulturupplevelser – här ska det vara liv och rörelse även utanför skoltid. Vi har fått otroligt positiva kommentarer om projektet – från politiker, de som bor i stan och inte minst eleverna. De säger bland annat att de gillar de pigga färgerna på byggnaden, berättar Lekven.

Kongsvinger högstadieskola är som gjord för aktivitet.

Grönt och urbant

Och det är just de pigga färgerna, som kontrasterar mot den lugna träfasaden, som Steni-skivorna tillför.

– Skogstemat har varit den bärande idén för allt vi gjort, och med Steni-skivorna har vi lekt med gröna och gula nyanser. Vi ville sätta en urban prägel på den första våningen, och här har Steni-skivorna gett skolan det uttryck vi var ute efter. En stor fördel med Steni är också att de har väldigt bra hörndetaljer, och att det inte finns några kreativa begränsningar för varken färger, former eller strukturer, säger Lekven.

Skolbyggnadens fasadbeklädnad är en kombination av trä, gröna Steni Colour-skivor och speglar.

Urbant möter natur i en kombination av trä och gröna Steni Colour-skivor.

Fasadskivor med citat

På vissa Steni-skivor finns det citat från eleverna själva.

– Alla skivor levererades färdigkapade och det fungerade väldigt bra, säger Lekven.

– Ett annat kreativt grepp vi tog var att använda stora spegelytor, både på fasaden till idrottshallen och under entrétaken vid ingångarna. Det ger en väldigt spännande effekt, och Steni-skivorna ser ut att vara dubbelt så höga när man ser dem under taket. Och spegelfasaden på idrottshallen gör att den omgivande skogen speglar sig i byggnaden.

Det går att trycka motiv på Stenis fasadskivor. På Kongsvinger skola har de utnyttjat detta och tryckt citat från eleverna på fasaden.

Suveränt för skolor

Lekven konstaterar att Steni-skivor lämpar sig suveränt bra för skolor.

– Både på grund av de kreativa möjligheterna och för att skivorna är väldigt robusta och tål hårda tag. De har ju 60 års garanti. Jag jobbar med en ny skola i Stavanger nu, där använder vi också Steni Colour på delar av fasaden.

I dag går 490 elever i den nya skolan, men den är dimensionerad för 720 elever och är därmed en av Norges största högstadieskolor.

– Vi jobbade utifrån visionen "Den lilla skolan i den stora skolan". Arkitekturen är utformad för att skapa bra och trygga hemmazoner för varje steg man tar. Eleverna har själva deltagit i idéarbetet och jag är väldigt nöjd med all den spännande konst som finns här. Det här har varit ett otroligt kul projekt att jobba med!

Steni-skivor är suveräna för skolbyggnader. Både på grund av de kreativa möjligheterna och för att skivorna är väldigt robusta och tål hårda tag. De har ju 60 års garanti.​ Marlies Lekven, HLM Arkitektur​

Belönad med byggnadspris

Nya Kongsvinger skola har tilldelats Byggeskikkprisen med följande motivering: "Byggeskikkpriset är ett hederspris till Kongsvinger skola och tillhörande utomhusmiljöer vars utförande, materialanvändning, utformning och samspel med platsen och miljön bidrar till att lyfta det estetiska uttrycket och den allmänna byggnadsmiljön i Kongsvinger kommun."

Byggnaden har även nominerats till årets byggnad och årets träbyggnad.

Kongsvinger skola har fått Byggeskikkpriset och är nominerat till flera andra utmärkelser.