Steni med 60 års funktionsgaranti

Robusta och hållbara lösningar lönar sig, och vi på Steni utvecklar miljövänliga produkter med extrem styrka som bidrar till att förlänga en byggnads livstid. Därför ger vi nu 60 års funktionsgaranti på våra fasadskivor, berättar Jan Terje Nielsen hos Steni.

 

Stenis fasadskivor har marknadens längsta funktionsgaranti. SINTEF har dokumenterat att skivorna har 60 års förväntad livstid – och den garantin ger nu Steni. Fasadskivorna är tillverkade av stenkomposit, en kombination av material med olika egenskaper som tillsammans ger slutprodukten en lång livstid och extrem tålighet. De kan monteras oavsett årstid, temperatur och väderförhållanden samt är underhållsfria.

 

 

Ett bra exempel

Att robusta och hållbara lösningar lönar sig är NVE-byggnaden på Middelthuns gate 29 i Oslo ett bra exempel på. Det byggdes i mitten av 60-talet och renoverades 2011. Steni levererade bland annat en del fasadskivor i vit natur, och bara ett fåtal byttes ut under renoveringen i samband med att väggar skulle flyttas – och än i dag kan man nästan inte se någon skillnad mellan de skivor som snart är 60 år gamla och de som monterades 2011.

 

Jag är stolt

Jag har jobbat med huset i mer än 20 år – och har det väl nästan som under huden. Jag var ansvarig för byggnaden både före, under och efter renoveringen, och jag måste säga att jag är stolt över den – den är en del av mitt liv. Även om hela fasaden, både invändigt och utvändigt samt delar av inredningen, inte får förändras uppfyller huset i dag alla krav som ställs på moderna kontorslokaler, säger Hans Petter Arvesen hos NVE (Norges vatten- och energimyndighet). Han berättar att många originalytor är lika fina i dag.

Många av de val som gjordes då var nog betydligt bättre än de val som görs i dag. De som planerade och byggde satsade på riktigt god kvalitet – och det lönar sig i längden, säger Hans Petter Arvesen.

 

De som planerade och byggde satsade på riktigt god kvalitet – och det lönar sig i längden.​ Hans Petter Arvesen, NVE​

60 år - det är lång tid det

En fasad för framtidens byggnad måste vara slagtålig, vatten- och frostbeständig, lätt att montera och enkel att underhålla. Den måste helt enkelt tåla tidens tand och väder och vind och ha en låg livstidskostnad – och det har Stenis fasadskivor. 60 år, det är lång tid det, säger Jørn Helle. Han vet att dagens entreprenörer, arkitekter och bostadsägare vill använda tåliga, robusta och hållbara produkter i sina projekt. De tänker på ekonomin, miljön och vill ha optimalt värde för pengarna.

 

Många fasadprodukter har i dag en hållbarhet/garanti på 10-15-20 år och då är det självklart en trygghet att bygga med Stenis fasadskivor som garanterar 60 års livstid.​ Jan Terje Nielsen, CCBO​