Steni levererar fasad till CNN-favorit

Fasadskivor från Steni ska pryda profilbyggnaden Powerhouse Telemark i Porsgrunn – en av 10 byggnader som enligt CNN sätter standarden för 2020.

CNN placerar Powerhouse Telemark som trea på listan "The most anticipated buildings set to shape the world in 2020". När byggnaden i Porsgrunn står färdig i juni blir den en av världens mest miljövänliga. Powerhouse producerar mer energi än huset förbrukar under sin livstid.

 

Minimala energikrav, maximalt energiutnyttjande

CNN är förtjust i byggnadens eleganta diamantform och designen som ser till att maximalt med solenergi kan fångas upp. Byggnaden får också beröm för att de material som används är återvunna från lokala rivningsprojekt, allt för att minska koldioxidutsläppen så mycket som möjligt. Som CNN skriver: Powerhouse Telemark "sätter en ny standard för morgondagens byggnader".

 

Lokalproducerade fasadskivor

Till denna byggnad levererar Steni fasadskivorna Steni Colour i färgen 8008M. Steni Colour produceras mindre än 40 km från Powerhouse Telemark. Ytterväggarna är traditionella klimatväggar som kläs med fasadskivorna. Utanpå detta monteras ribbor i brandimpregnerat trä.

 

Snøhetta arkitektur

Bakom ritbordet har arkitekterna på Snøhetta suttit. Den världskända arkitektbyrån med ikoner som biblioteket i Alexandria och operahuset i Bjørvika på CV:t har rykte om sig att skapa innovativa och klimatvänliga byggnader. Formen på Powerhouse Telemark är optimerad för att fånga in solenergi, och arkitekterna har föreslagit material som begränsar både energiförbrukningen och utsläppen av växthusgaser.

 

Ger mer energi än det gör av med

Powerhouse Telemark blir en av världens mest energieffektiva byggnader. Faktisk kommer den att producera runt 239 000 kWh om året i sin egen solcellsanläggning och vara ett litet kraftverk som levererar överskottsel till nätet. 

 

Utsedd till BREEAM-NOR Excellent

Powerhouse Telemark är den första BREEAM-NOR-certifierade byggnaden i Telemark. Huset placeras i kategorin Excellent, den näst högsta nivån för miljöcertifieringen. Energibehovet är 66 % mindre i denna byggnad än i vanliga nybyggda hus.

 

Ett miljövänligt val

– Vi är stolta över att leverera Steni till Powerhouse Telemark. När ett så kompetent arkitektkontor som Snøhetta väljer material bryr de sig mycket om miljöegenskaperna, men även om hållbarhet och estetik. Vi har de senaste åren levererat till flera BREEAM Excellent-certifierade projekt, där byggherrarnas krav på miljö, hållbarhet, utseende och enkelt underhåll varit avgörande, säger Jan Terje Nielsen hos Steni AS.

 

Vi har de senaste åren levererat till flera BREEAM Excellent-certifierade projekt, där byggherrarnas krav på miljö, hållbarhet, utseende och enkelt underhåll varit avgörande, säger Jan Terje Nielsen hos Steni AS.​ JAN TERJE NIELSEN, STENI AS​​

 

Attraktivt kontorshus i Porsgrunn

Det första spadtaget togs i september 2018 och den gröna diamanten blir inflyttningsklar i juni 2020. En av världens mest energieffektiva och miljövänliga byggnader är 8313 kvadratmeter stor och 11 våningar hög. Inne i byggnaden finns det faciliteter som träningslokal, dusch/omklädningsrum, foajé, matsal och en mycket exklusiv takterrass. Något som lockar många hyresgäster.

– Faktiskt är mer än 80 % av byggnaden redan uthyrd, säger Tommy Thovsland, projektledare hos byggherren R8 Property AS.

Läs mer om fasadskivorna STENI Colour