Verner Panton & Steni

När arkitekten Paal Johan Kahrs valde att använda Stenis fasadskivor på sitt eget fritidshus kom inspirationen från hans Panton-stolar från 1960-talet – samtidigt som arkitektoniska aspekter vägdes in. När han 2014 byggde ett fritidshus utanför Bergen blev det en av de byggnader han själv är mest nöjd med. - Stugan blev som ett smyckeskrin – blank utanpå och mjuk inuti, säger Kahrs.

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Kahrs stuga ligger som ett smycke i skogen.

Kontraster
Huset är klätt med Stenis fasadskivor i en specialframtagen färg. Skivmaterialet och husets rena, enkla form har valts för att kontrastera mot de grova murarna av natursten och det målade trät. Detta gör att materialen framhäver varandra.

- Jag ville ha en enhetlig, jämn yta som var väderbeständig och i princip underhållsfri, säger Bergen-arkitekten, som förklarar att han alltid väljer material utifrån det arkitektoniska.  

I samarbetet med Steni har jag fått mer hjälp än förväntat. Jag ville ha en enhetlig, jämn yta som var väderbeständig och i princip underhållsfri.​ Paal Johan Kahrs​

Ute och inne
Det enkla, orangefärgade, kubformade huset har stora öppningar och glaspartier åt alla håll. Fasadskivorna från Steni har samma färg som de åtta exemplar av Verner Pantons plaststol från 1960-talet som står runt köksbordet. 

- Jag tog färgprover av stolarna och skickade färgkoderna till Steni. Det tog några vändor innan vi hittade den färgnyans jag ville ha, säger han.

Leker med färger
Utmaningen var att stolarna är blanka, medan jag ville att Stenis fasadskivor skulle ha en matt yta. Lösningen blev till slut bra eftersom jag fick fantastisk hjälp av Steni, berättar Kahrs som förhåller sig väldigt medvetet till färger. Kunskapscentret i Bergen, som särskilt riktar sig till barn och ungdomar, är ett bra exempel på det. Färgerna ger byggnaden en lekfull karaktär, säger han.

 

Verner Panton-stolarna från 60-talet gav inspiration till fasadskivornas färg.

Bra hjälp
Att valet av fasadmaterial föll på Stenis fasadskivor berodde även på att Steni kunde erbjuda så många format och varianter, bland annat hörnlösningar, vilket andra leverantörer inte kunde.

- Hos Steni fick jag bra hjälp med att projektera och hitta fram till de rätta formaten. Det ledde till att montörernas jobb förenklades, säger Kahrs. Han skulle gärna använda Stenis produkter igen om det passar med hans arkitektoniska idéer.

- I samarbete med Steni har jag fått mer hjälp än förväntat, säger han.

 

 

Fasadskivor med en enhetlig, jämn, väderbeständig och i princip underhållsfri yta, i kombination med naturmaterialen, ger huset sin särprägel.