Solheimslien lyser upp Bergen

Efter många års eftersatt underhåll tyckte bostadsrättsföreningen Solheimslien att det var dags att totalrenovera de slitna husen. Trots att budgeten var begränsad lyckades föreningen förvandla området till en estetisk pärla som blivit ett lyft för hela staden.

Bostadsrättsföreningen Solheimsliens fastigheter i Bergen byggdes 1966 och består av tre höghus och fem radhus med totalt 320 lägenheter. Husen har tidigare renoverats i två omgångar (1992 och 1998). 2013 bildade föreningen en byggkommitté som fick i uppgift att sköta om en större renovering som beräknas vara klar under 2021.

 

 

Utsatta fasader

Arkitektgruppen Cubus AS fick uppdraget att uppgradera husens visuella uttryck.

– Fastigheterna ligger på skuggsidan av fjället och är utsatta för mycket nederbörd. Det sliter på husen. Därför var det viktigt att fasadskivorna och övriga byggmaterial är så hållbara och underhållsfria som möjligt, särskilt med tanke på algtillväxt och fukt, säger Lena B. Keilegavlen, arkitekt hos Cubus.

Valet föll på Steni Colour

Genom att arkitekterna bestämde sig för att använda fasadskivan Steni Colour kunde de välja mellan hela 60 färger och tre olika glansgrader. Lösningen blev att skapa ett naturligt uttryck, inspirerat av årstiderna, som smälter väl in i omgivningarna.

– De flesta fasader har fått en mörkgrå bas med detaljer i röda, gula, orange och gröna nyanser. Husen ligger i fjällsluttningen och färgerna är omsorgsfullt utvalda för att lyfta fram träden och lövens färger under de olika årstiderna. Uttrycket har fått ett bra mottagande av de boende och vi själva är också mycket nöjda. Priset var också viktigt, eftersom styrelsen ville hålla hyreshöjningen på en låg nivå, säger arkitekten.

Färgerna är valda utifrån årstidernas växlingar.

Därför var det viktigt att fasadskivorna och övriga byggmaterial är så hållbara och underhållsfria som möjligt.​ Lena B. Keilegavlen, arkitekt hos Arkitektgruppen Cubus AS​

Glans som lyser upp

Eftersom husen ligger på skuggsidan utnyttjade arkitekterna möjligheten att beställa fasadskivorna i olika glansgrader.

– Det är inte mycket sol just här. Därför valde vi att använda blanka fasadskivor på den översta våningen och matta skivor längst ner. På så sätt reflekteras ljuset och lyser upp husen och området runtomkring, säger Lena B. Keilegavlen.

Stort projekt

Anne Lise Sæterdal, som tidigare bodde i området, valdes till ordförande för bostadsrättsföreningens byggkommitté.

– Med åtta stora hus att renovera var det mycket att göra och många saker att ta hänsyn till: önskemål från de boende och grannarna, ekonomi, myndighetskrav, teknik samt önskemål om att få ner energiförbrukningen. För kommittén var den viktigaste frågan att öka kvaliteten och tillföra bostadsrättsföreningen nya värden till en rimlig kostnad. Lägenhetsinnehavarna har fått större balkonger, takterrasser med goda solförhållanden, nya ventilationsanläggningar, tillfredsställande utrymningsvägar, nya fönster och vackra fasader. Dessutom pågår arbeten med att förbättra utomhusområdena, berättar hon.

En del av renoveringskostnaderna har finansierats genom försäljning av 39 nya lägenheter som byggts i källarplanen och på taken. Med fasadskivor från Steni och tilläggsisolering har husen uppgraderats till energiklass 1 och bostadsrättsföreningen har dessutom fått ett ekonomiskt bidrag från Enova.

 

Ett spel av olika färger.

Husen i Solheimslien smälter nu fint in bland den övriga bebyggelsen i området och de färger som finns där.​ Anne Lise Sæterdal, ORDFÖRANDE I SOLHEIMSLIENS BOSTADSRÄTTSFÖRENINGS BYGGKOMMITTÉ​

Ett lyft för hela staden

Anne Lise Sæterdal menar att renoveringen av husen inneburit ett lyft för hela Løvstakksidan.

– Husen syns från stora delar av stan, men dominerar inte landskapet alltför mycket. Färgerna på husgavlarna skapar liv och har gett området en egen identitet. Att uttrycket blev så bra har vi framförallt arkitekterna att tacka för. Arbetet med att uppgradera området kring Damsgårdssundet har pågått i många år och husen i Solheimslien smälter nu fint in bland den övriga bebyggelsen i området och de färger som finns där, säger Anne Lise. Hon bor inte kvar i Solheimslien, men är stolt över vad hon varit med att åstadkomma och vet att det betyder mycket för dem som bor där.