Förborrning och formatanpassning för snabbare montering

I Sandefjord monterar snickaren Dag Olsen och hans kollegor på Bygg og Maskin AS fasadskivor från Steni på den nya ishallen i Bugårdsparken. Han beräknar att två man monterar runt 70 kvadratmeter fasadskivor per dag.

Snickaren Dag Olsen och hans kollegor på Bygg og Maskin AS monterar dagligen cirka 70 kvadratmeter fasadskivor från Steni på den nya ishallen i Bugårdsparken i Sandefjord.

Jag tror att det här är det snabbaste sättet att montera en fasad på. Skivorna är förborrade, så när de skruvats fast är ju väggen klar, säger Olsen. Till detta projekt används Steni Natur, Steni Colour och Steni Vision. De mönstrade skivorna är numrerade och ligger i rätt ordning på pallen. Det här är ett system jag kan rekommendera, säger Olsen som håller på och monterar en bild av en skridskoåkare på väggen.​

Stenis unika produktionsteknik innebär att monteringen går snabbare och lösningen blir mer prisvärd för kunderna.

– Vi har skär- och borrutrustning i produktionslinjen och bearbetar skivorna löpande medan vi producerar dem, berättar Tom Kristian Hvaal, chef för avdelningen för teknisk support (TSD) hos Seni.

Tom Kristian Hvaal

 

Planering

Vi ser ofta att det är trångt om plats på byggplatserna. Det ska finnas plats för truckar lastbilar och diverse byggvaror som ska monteras. Då får pallarnas antal och ordningsföljd stor betydelse för logistiken på byggplatsen, säger Hvaal. Tack vare bra planering kan Steni packa skivorna och märka pallarna i den ordningsföljd som fasaden ska monteras. Skivorna kan också sorteras så att ordningsföljden blir rätt för montörerna.

– Vi kan leverera paket som är optimerade för byggplatsen. Många ser inte hela kostnadsbilden förrän efteråt. Tiden för montage och kostnaderna för byggnadsställningar är sådana faktorer som vi kan synliggöra för kunden på förhand, säger han. 

Tack vare förborrningen kan montören skruva skivorna direkt på väggen utan att behöva borra hål eller använda skruvar som kan borra sig genom skivorna. 

Lönsam förborrning

Stenis unika produktionslinje gör att flera arbetsmoment kan utföras på samma ställe. Med andra ord behöver man inte flytta skivorna till en ny maskin för att kapa och förborra dem. Funktionen finns redan i linjen. Tack vare förborrningen kan montören skruva fast skivorna direkt på väggen utan att behöva borra hål eller använda skruvar som kan borra sig genom skivorna. Formatanpassningen gör att man inte behöver kapa skivorna på byggplatsen och lägga resurser på att kasta kap- och restavfall.

– Det är väldigt tidsbesparande, säger Hvaal.

I detta projekt används såväl Steni Natur och Steni Colour som Steni Vision.