35 år gamla fasadskivor ger nytt liv åt 50-talsbyggnad

Det här är ett banbrytande återvinningsprojekt, där stora delar av de material som använts vid renoveringen kommer från felbeställningar från andra projekt, material som är hämtade från ombyggnationer av andra byggnader eller från en annan del av fastigheten, säger arkitekten bakom renoveringen, Noora Khezri på Mad Arkitekter.

Byggnaden i fråga är ett tidigare rivningshotat hus från 1950-talet på Kristian Augusts gata 13 i Oslo. Byggnaden tilldelades nyligen en hedersutmärkelse av DOGA (stiftelsen Design och arkitektur i Norge) för sitt visionära fokus på återvinning och cirkulära principer.

Stenis fasadskivor har en hållbarhetsgaranti på 60 år, och för varje år som går visar det sig allt tydligare att hållbarheten även spelar en stor roll för miljön.

Projektet på Kristian Augusts gata 13 är ju egentligen det ultimata exemplet på hur viktigt slitagetålighet och hållbarhet är för miljön och hållbarheten. Här har vi nu en jättesnygg och slitstark fasad som ser ut som vilken annan splitterny fasad som helst.

Återanvändning av gamla fasadskivor från Steni