Solheimslien lyser upp Bergen

Utsatta fasader

Arkitektgruppen Cubus AS fick uppdraget att uppgradera husens visuella uttryck.

– Fastigheterna ligger på skuggsidan av fjället och är utsatta för mycket nederbörd. Det sliter på husen. Därför var det viktigt att fasadskivorna och övriga byggmaterial är så hållbara och underhållsfria som möjligt, särskilt med tanke på algtillväxt och fukt, säger Lena B. Keilegavlen, arkitekt hos Cubus.

Valet föll på Steni Colour

Genom att arkitekterna bestämde sig för att använda fasadskivan Steni Colour kunde de välja mellan hela 60 färger och tre olika glansgrader. Lösningen blev att skapa ett naturligt uttryck, inspirerat av årstiderna, som smälter väl in i omgivningarna.

– De flesta fasader har fått en mörkgrå bas med detaljer i röda, gula, orange och gröna nyanser. Husen ligger i fjällsluttningen och färgerna är omsorgsfullt utvalda för att lyfta fram träden och lövens färger under de olika årstiderna. Uttrycket har fått ett bra mottagande av de boende och vi själva är också mycket nöjda. Priset var också viktigt, eftersom styrelsen ville hålla hyreshöjningen på en låg nivå, säger arkitekten.

Glans som lyser upp

Eftersom husen ligger på skuggsidan utnyttjade arkitekterna möjligheten att beställa fasadskivorna i olika glansgrader.

– Det är inte mycket sol just här. Därför valde vi att använda blanka fasadskivor på den översta våningen och matta skivor längst ner. På så sätt reflekteras ljuset och lyser upp husen och området runtomkring, säger Lena B. Keilegavlen.

Färgerna är valda utifrån årstidernas växlingar.