Finlands högsta träbyggnad klädd med Steni fasadskivor

Byggnaden är ett landmärke i den finska universitetsstaden Joensuu. Lighthouse Joensuu är prisbelönt för sin innovativa träkonstruktion, men träet syns inte på utsidan. Där skänker fasadskivorna från Steni liv åt byggnaden.

Lighthouse Joensuu är en högrest, innovativ träbyggnad klädd med Steni fasadskivor.

– Fasaden får karaktär av Steni Colour-skivorna. Vi har lekt med blanka och matta ytor i vita och grå nyanser. Projektet är visserligen en träbyggnad, men byggherren ville ha en underhållsfri och vattentät fasad. Därför var Steni ett bra val, säger den finske arkitekten Samuli Sallinen på Arkadia Oy Arkkitehtitoimisto. Han är huvudarkitekten bakom Lighthouse Joensuu.

Projektet är visserligen en träbyggnad, men byggherren ville ha en underhållsfri och vattentät fasad. Därför var Steni ett bra val​ Samuli Sallinen, Arkadia Oy Arkkitehtitoimisto​

Fasaden är klädd i Steni Colour i grått och vitt.

Hållbar träbyggnad

Uppdraget var att bygga ett hållbart höghus i massivt trä. Lighthouse Joensuu har vunnit flera prestigefyllda priser för hur träet används, och huset lyfts fram som ett viktigt pionjärprojekt. Projektet krävde att man utvecklade nya och innovativa lösningar för träkonstruktioner. Enbart den nedersta våningen är gjord av betong. I övrigt är hela ramkonstruktionen, till och med hisschaktet, byggd av massivt trä.

Att använda trä som konstruktionsmaterial ger stora klimatfördelar, och Lighthouse Joensuu visar att detta också är möjligt för höghus.

­– Vi är stolta över att Steni valdes till ett så genomtänkt projekt som detta. Underhållsfriheten och skivornas förmåga att skydda träkonstruktioner är det allt fler som får upp ögonen för, säger Jan Terje Nielsen på Steni.

Steni-skivor och ljuskonst

– Steni-skivorna var enkla att montera, och det var en stor fördel att vi kunde överföra dem direkt till vår 3D-modell, säger Samuli Sallinen.

De olika schatteringarna i gråa och vita nyanser ger byggnaden en egen personlighet, och intrycket förstärks av det spektakulära ljuskonstverket på Lighthouse Joensuu – designat av ljuskonstnären Kari Kola. Som grenar på ett träd breder ljuskonsten ut sig över byggnaden och ger den ett helt speciellt uttryck när det är mörkt.

Den fina ljuskonsten framträder tydligt i kvällsmörkret.

Studentlägenheter med utsikt

Byggnaden är hela 50 meter hög och rymmer 117 studentlägenheter med utsikt mot vackra insjöar och staden Joensuu i östra Finland. På första våningen finns bastu, tvättstuga, tekniska faciliteter och förråd. Lägenheterna varierar i storlek från 26 till 47,5 m². Trots att detta är ett lägenhetshus i trä finns det knappt några synliga träytor på den färdiga byggnaden. Av brandsäkerhetsskäl är ytorna invändigt i huvudsak täckta av gipsskivor, och utvändigt är det alltså Steni som klär hela byggnaden.

Lighthouse Joensuu reser sig högt över marken så studenterna som bor där har en fin utsikt.

De bilder som används i denna artikel kommer från Arcadia, Stora Enso och Saarikorpi.